Thursday, January 7, 2010

Oameni si animale

"Morala creştină s-a extins şi la animale. După ce muşcă,
un câine modern este cuprins imediat de remuşcare." (Valeriu Butulescu)
"Am găsit, cred eu, veriga care lipseşte între animale şi
homo sapiens. Suntem noi." (Lorenz Konrad)



"Hmm, oameni si animale. Acum ceva timp, cand inca ne trageau mucii spre glia stramoseasca, rasfoiam alaturi de bunici carticele frumos colorate si invatam despre cal, despre oaie, despre caine, despre vaci si despre boi. Din alte carti invatam despre oameni. Acum, totul e schimbat.



Care sunt unii, care sunt altii?. Am vazut oameni comportandu-se ca neoamenii (as jigni regnul animal, daca as afirma ca se comportau ca niste animale. Putini dintre noi au invatat sa aprecieze prezenta, prietenia sau loialitatea unui animal. De ce? Pentru ca ne credem atat de superiori, pentru ca avem impresia ca tronam deasupra lantului trofic cand de fapt noi am cam luat-o la vale si ne indreptam catre un abis. Va dau un ultim sfat: Invatati de la animale sa fiti oameni.



Stiti ce ne deosebeste pe noi de animale? Faptul ca noi vorbim? (asa am invatat la scoala) Rahat, era mai bine sa gandim. Nu dragilor, deosebirea majora consta in faptul ca animalele au puterea de a ierta.



Noi am pierdut-o. "Iubeste-ti aproapele!" spune o porunca. Cine e mai crestin atunci, si mai aproape de Dumnezeu? Omul care isi face zeci de cruci, iar seara infige cutitul in fratele lui pentru 30 de arginti? Omul care te palmuieste pentru ca ai indraznit sa respiri langa el?




Omul care iti da foc la casa pentru ca lui i-a murit capra si tie nu? Sau calul, care munceste umar la umar cu tine si nu iti cere nimic, dar i se umezesc ochii de drag cand il mangai? Sau oaia, care iti sta alaturi in singuratate si te hraneste, neavand alta bucurie decat jalea fluierasului?



Sau boul care muta muntele pentru ca tu sa-l mangai pe fruntea prea asudata? Dar cainele, da, cainele care iti este si umbra si inger pazitor? Cainele care se intoarce si linge mana care l-a lovit, cainele care isi da viata pentru viata ta, cainele pe care-l vei afla cruce la mormantul tau pana isi da si ultima suflare.



Deci, dragilor, va intreb: Care sunt oameni si care sunt animale? Cine isi iubeste aproapele?Astea fiind spuse, va las cu bine, eu vreau sa sarut calul pe frunte, oaia pe bot, boul intre coarne si cainele sa-l strang in brate si sa-i rog sa ma lase si pe mine sa fiu animal."




Text: David Postatny
Foto: Io

P.S. "Lupii sunt animale discrete. Devin zgomotoşi când îşi stabilesc ierarhia în haită. Urlă numai când au alegeri locale." (Valeriu Butulescu)

.

18 comments:

  1. prima poza spune multe (superba, dealftfel), care-i "om" iubeste si animalele....
    Stefi

    ReplyDelete
  2. Un caine oarecare in ziua lui cea mai proasta este este o "persoana" mai buna decat cel mai bun dintre noi

    ReplyDelete
  3. Of, ce imagini superbe... sunteti pe un val grozav... va invidiez.

    ReplyDelete
  4. Excellent commentary..wonderfully stated! I could not agree more! I love the images..well complimented each other.

    ReplyDelete
  5. foarte adanca intrebarea.. inca stau si ma intreb care is animalele si care mai sunt oamenii...ca am intalnit animale mai curate la cur decat multi oameni la gura.. inca ma intreb.. despre poze ..imi plac extrem de tare prima si ultima din serie..ma inclin cu respect

    ReplyDelete
  6. Mumos demers.
    Despre poze şi text: frumoase şi frumos punct
    Nu stau să bat apa în piuă pe tema asta. ”Mioritic” este primul cuvînt care îmi vine în minte.
    Fotografia mea preferată este cea cu boii în jug, o transcripţie actuală a carului cu boi - obsesia lui Grigorescu. Am însă un lapsus care mă frustrează: mai ţineţi minte textul din manualul de limbă română din şcoala generală, în care boii se opintesc să iasă din noroi, iar ţăranul ajunge să plîngă lîngă ei? Cine naiba l-a scris?

    Apropos de lupi şi de obiceiurile lor, şi Iogen le ştie bine, lupul fiind totemul lui. Recomand lecturarea textului ”Stăpînul” din volumul ”Supraveghetorii” a domnului Eugen Gomboş. Foarte profund şi emoţionant. (e voie un pic de reclamă, Horhhe?)

    Diseară o să scotocesc prin cărţile flendurite de copilăria mea şi o să îi citesc lui fică-mea ca lectură de seară ”Puiul” de Agârbiceanu. Cu toate că nu sunt convins că e bine, cînd i-am citit ”Gîndăcelul” şi ”Căţelul şchip” de Elena Farago s-a umflat de plîns.
    Na, ce mi-aţi făcut! M-am blegit de dimineaţă şi eu astăzi trebuia să fiu rău şi orb ca Guvernul Boc!

    PS: David, nu te supăra dar trebuie să schimb partitura şi am o rugăminte la tine: după ce pupi tot şeptelul şi ei te primesc în club, nu treci şi pe la pisica vecinului meu, să o pupi pe coadă şi să o rogi să nu se mai pişe pe preşul de la uşa mea, şi nici să nu se mai cace în locul de joacă al copilului? :-))

    A, şi încă o opinie personală:în prima fotografie din serie e posibil ca ţăranul să nu vrea musai să pupe cabalina, ci să încerce să îi îndese chiştocul în nară...dar şi în scenariul ăsta imaginea e puternică şi mesajul de bine: cabalina zîmbeşte - semn că apreciază poşta la ţigară...

    ReplyDelete
  7. Fain!!!Denota multa sensibilitate ceea ce in ziua de azi este egala cu slabiciunea.Dar,ma rog cum ziceai: animalele dau lectii de umanism...Frumos ,adanc si sa speram ca animalele au si ele o lume mai buna in care se duc dupa ce ne slujesc... Numai bine!

    ReplyDelete
  8. :))))
    E voie cuane.Eugen e prietenul nostru.
    Frumos text ca de obicei.

    ReplyDelete
  9. Mult adevar.

    ReplyDelete
  10. pentru Bietavan Ratat.

    - se rezolva, trimite torcaitoarea prin curier :) sau macar coada ei :)))). platesti tu transportu', serviciu' e gratuit.

    ReplyDelete
  11. David, asta cuca se joacaco pilul dar face pisu cainele, ahaha, sa fim noi sanatosi cati pisati de betivani ratati, fara nicio aluzie :D, sunt prin locurile de joaca ale copiilor! Sau produsele unor mici labe nocturne, nu din cele date peste ochi! Fara nicio suparare, chiar m-a amuzat tecstul ratatului :))
    De animale ce sa mai zic? Adica de oameni! Ca zise tot David si ilustra Horhhelu' spurcat la gura :D NU exista comparatie!
    Fain tot postul! :)

    ReplyDelete
  12. Ogarafgan: Iubi, ce ai inhalat? că ţi-ai pierdut şirul gîndirii. Sau m-a dovedit pe mine votca şi nu mai reuşesc să dau sens scrierii tale???.... Oricum, sunt convins că ejti supertare, chiar aşa plină de labe nocturne cum spui că ai păţit...sau ai fantazat...sau cum? hîc, nu mai înţeleg nimic.

    David: :-))))))))))
    Excelent! Voiam să ţi-o trimit pe fax, şi apoi să mi-o returnezi pe mail educată...Dar cînd a aflat vecina că te-ai oferit să îi pupi pisica s-a bucurat atît de tare...m-a rugat să îţi transmit că ea nu mai lasă pisica din mînă şi că mai bine treci pe la ea, îţi face şi o tigaie de cartofi prăjiţi bonus...

    ReplyDelete
  13. mane, io la seria asta iti lasai un off line pe mess. ca aci nu avui curaj s-o pun.

    ReplyDelete
  14. Draga domnule betivan, un ALOOOO, ceaushist, uite d-aia pleaca lumea din Romanica ca nu e loc bre, nu au loc fetzele lui talica de a le lu mine, omule de betivan ratat!
    Io vorbii de fraza lu matali, cu copii si cacatzel de catzel in locuri nepermise(uite aici buba Romaniei, nu-si invata domnule cainii sa faca la olita!), dar nu, matali imi atacasi persoana .....
    Pai sa fii sanatos daca pricepi fo boaba din ce scrisei io p-acilea, daca nu lumea e mare, precum gradina lui D-zeu!
    Prea multa atentie strica. punct.

    ReplyDelete
  15. Ogarafgan: Uf, ce reacţii de pasăre blondă, nevrotică şi nefutată ai!
    Fătuceano, dă-ţi minţile jos de pe bigudiuri, ejti pe lîngă realitate! Eu îţi atrăgeam atenţia (adevărat într-un mod mai neconvenţional) asupra postului tău care este NEINTELIGIBIL! L-am pus şi pe disc şi l-am învîrtit în sens invers, doar/doar o căpăta vreun sens, fie el şi satanic, dar tot nu am înţeles de ce ar fi pişaţi şi sperme umane pe locul de joacă al copilului (meu sau al altuia). Reciteşte şi tu anacolutul pe care l-ai produs şi înţelege-l dacă poţi!
    Iar dacă tu crezi că din Românica oamenii ca tine ar trebui să emigreze din cauza unora ca mine, atunci....Vaya Con Dios! Trebuia să fi de mult timp plecată, ţara nu are nevoie de tine! Mergi şi predică ceauşismul şi telefonismul unde te mînă nevoia!
    Şi dacă ţi se pare că ţi-am atacat persoana, să ştii că într-un astfel de mediu, adresarea directă şi personală devine o chestiune de bun simţ. Dacă vrei generalităţi şi mesaje impersonale, mergi la guvernare sau oriunde altundeva!
    Sau doar destupă-ţi urechile şi descreţeşte-ţi minţile, e mult mai simplu.
    Eu propun să facem pace, te asigur că nu asociez persoana tălică cu lichide seminale, şi îţi doresc toate cele care este şi care le consideri bune!

    ReplyDelete