Wednesday, January 27, 2010

Despre compozitie, lumina, psihedelism cromatic si zgarieturi

pentru cursantii de la Sala Dalles:



Regula unu: Primul an plecati la pozat (clar nu se pune problema de fotografiat) cu un card de 128 de mega, obiectivul de kit (unul singur), si nimik mai mult.



Regula doi: Cind iesi din casa, ai grija sa nu pleci ca vaca..fara nici o idee in bostan.Incropeste un rezumat al unei scene din maxim 3 cuvinte, ajungi pe locatie si acolo in functie de vreme, lumina, spatiu si STARE extrapoleaza kakatul din cap la un roman compus numai din lumini, umbre si emotii.



Regula trei: Oriunde pleci, sa nu uiti de bunul tau prieten Jack D.Ai sa ai surpriza sa realizezi ce bun sfatuitor si indrumator poate fi.

mielutzii lu` tata..


Regula patru: Cind belesti ochiu` prin crapatura (a se citi gauaza de vizor) incerca sa uti pentru o secunda de manualu` de poze si scormone inspirartia pina se uda.E simplu.Faci o punte spirituala intre tine si scena, pe care lasi dezlegati boii imaginatiei.



Nu pot sa nu ma amuz de cum luara foc cursantii remarcabili ai salii Dales in postul de pe blogul respectabilului fotograf Dinu Lazar.
Indiferent de cum sunt, trebuie sa stiti despre mine ca voi fi mereu impotriva ignorantei, si a prostului gust in arta.Indiferent de sala, de grup, sau de conducatorii lor.
Traim intr-un secol in care trebuie sa eradicam fara drept de apel inesteticul pentru a da o sansa celor care mai vor sa lupte pentru frumos.

Va urma

32 comments:

  1. aaaa....daaaa....adica...este...
    sunt asa...de fapt....
    Frati romani! Nu mai urmariti blogu lu H ca ajungeti ca mine. Va lasati de pozat. Ba io era sa imi sparg si aparatu cu ciocanu...

    ReplyDelete
  2. NU trebuie sa se lase nimeni de pozat.Eu sunt in domeniul asta mediocru spre bun.Sunt altii mai "adevarati".
    Cer doar O MAI RIGUROASA AUTOSELECTIE din partea fiecaruia.

    ReplyDelete
  3. Ai putzintica rabdarica, sunt doar cursanti.
    Sa-i vedem dupa ce au patalamaua la mana...

    ReplyDelete
  4. Acu tu stii cum e viata asta...Pe unii poti sa ii futi in gura si se ridica si zambesc , in timp ce altii vomita la chiuveta.Asta apropo de ce scriam si eu pe blog faza asta de "umilinte " e inevitabila , unii rezista , altii nu.
    dar cu calu' c e-ai avut ca profi buni si elevi idioti sunt peste tot si nu e vina pofilor saracii ...Mie imi place mult stilul tau de a le zice in fata , eu un prefer asa. Imi amintesc de un stagiu in care profu imi zicea "nimic, n-ai nimic...". Am varsat cateva lacrimi in perna dar mi-a prins bine.
    Cat despre imaginile de azi stii deja. Sunt extraordinare. Imi pare rau ca nu v-am cunoscut in Brasov unde am locuit cativa ani...

    ReplyDelete
  5. Todas las fotografías me gustan, hay mucha belleza en ellas! Saludos, José

    ReplyDelete
  6. Regula numarul cinci: Daca boii imaginatiei au luat-o pe aratura, aplica primele patru reguli :))

    ReplyDelete
  7. Cu patalamaua nu rezolvi nimic, cursul nu te face fotograf, trebuie sa incerci, sa experimentezi, sa vezi. Dureaza mult pana ajungi fotograf. Desigur, cursul e bun ca te face sa intelegi anumite lucruri elementare. Dar cum le aplici, doar de matale depinde.

    ReplyDelete
  8. Iar era sa uit. Frumoase imagini cuane.

    ReplyDelete
  9. Problema e ceva mai complicata. Doamna pe blogul careia ati scris azi a venit la ore fara imagini, destul de trista, foarte amarita si suparata.
    Cred ca nu asta este efectul scontat.
    Apoi, exista mai multe tipuri de fotografie. Daca ar fi doar un singur stil, ce spuneti sus ar fi asa mie in suta. Din pacate, stilul Dvs de imagine si capacitatea de a aprecia, implicit, sunt doar o feliutza mica din cascavalul artelor vizuale si al fotografiei. Exista imagine clasica, imagine academica, imagine instalationista, imagine neconvetionala, imagine de tot felul, de la stenopa la lomografie. Fiecare poate si trebuie sa incerce sa isi gaseasca o cale proprie.
    Mai corect, ceea ce faceti Dvs este: mergeti cu trinu la Paris si ii luati la suturi din prima: cit e ceasul? si ala zice pardon? Si Dvs ziceti: te bag in ma-ta de ce nu stii romaneste. Si tot asa. Limbi sunt multe pe mapamond asa ca cine face asa nu s-ar plictisi nicaieri.
    Asa ca discutia e lunga. Ar fi multe de spus. Ce voiam sa spun: din punct de vedere uman, toata chestia a fost un dezastru.
    Sigur, nimeni nu va impiedica sa faceti ordine pe bloguri, sa ii invatati minte, sa fiti dur, d-astea.
    Dar ma tem foarte tare ca in 99% din cazuri rezultatul este exact diferit de cel scontat si ca acest gen de pedagogie poate naste dezastre fundamentale.
    In loc sa ne unim, sa fim buni unii cu altii, sa ne ajutam, toata lumea are senzatia ca fotografii din ro ne dam la gioale toata ziua.
    Pacat.

    ReplyDelete
  10. Auzi, tu esti ceva geniu neinteles de toti sau iti place sa intri pe blog-urile altora sa dai comenturi de mare guru in ale fotografiei? Si da ma deranjeaza ca voi majoritatea dati din gura da un sfat normal habar nu aveti sa dati.Esti mai rau ca ultimul cocalar si sincer ma umfla rasu` cand vad deastia ca tine tari in clanta...dar in rest praf si pulbere amigo, daca imi comentai face to face o chestie deasta si habar nu am cine draq esti cred ca iti spargeam bostanu` sa vad daca ai ceva intre urechi.
    O seara faina si sper ca intr-o buna zi sa te vad personal....imi plac trofeele.

    prea obosit sa iti explic ce inseamna cei 7 ani de acasa + educatie.
    P.S. Mai uita-te si tu pe forumuri de profil din afara si invata cum se vorbeste.

    ReplyDelete
  11. Asta cu bostanu m-a amuzat maxim! Doamne, mare ti-e gradina!

    Despre imagini... prima-i prima!

    ReplyDelete
  12. Hahaha, probabil o supradoza :))))))

    ReplyDelete
  13. Nu cred ca sunt prea multi cei care fac aceste cursuri dorind patalamaua. Cei mai multi incearca sa se educe intr-un domeniu pe care il considera interesant intr-un moment al vietii. Si asta cred ca e de fapt problema: daca vrei cu adevarat sa inveti ceva trebuie sa inveti mai intai sa fii autocritic. Profesorii sunt ok! Unii sunt chiar profesori si maesti! E, totusi, o contradictie aici: cursul nu incearca sa te scoata artist ci fotograf de profesie, dar tu iti doresti sa stai 3 luni in curs si apoi sa faci fotografii ca Horhhe (de exemplu :)). Fiecare ia dintr-un curs ce a fost pentru el. Un lucru e clar, nu cursurile astea fac din studenti niste fotografi dar cu siguranta le deschid orizontul despre ce inseamna arta fotografica.

    ps: Faine "poze" don' Horhhe, ca deobicei! Bune si sfaturile, multumim.

    ReplyDelete
  14. AnDRAW, mare dreptate ai. E nevoie de rabdare si munca. Frustratii sar sau ameninta cu bataia. Si mai au tupeul sa dea lectii de comportament. Of, Doamne. De la niste cuvinte mai dure uite ce a iesit. Pace voua.

    ReplyDelete
  15. Of, domnule Dinu Lazăr! Vă consider un mare fotograf şi de asemenea un mare sufletist.
    Totuşi, în urîcioasa situaţie creată (corect aţi definit ca ”dezastru uman”) nu arătaţi imparţialitate. E omenesc să ”ţineţi partea” unui om pe care l-aţi cunoscut personal şi care într-o astfel de polemică pleacă cu şansa a doua.
    Dar nu este tocmai în regulă să dăm vina pe punctul de staţie sau... obiectivul folosit. Nu cred că domnul Grădinaru nu este în stare să aprecieze alt gen fotografic în afara celui pe care îl îmbrăţişează (în cazul în care îmbrăţişează un gen anume). Nu cred că domnul Grădinaru nu are cultura fotografică necesară pentru a discerne aşa cum se cuvine. Chiar faptul că a ajuns (D-zeu ştie cum) pe blogul cănii cu cireşe denotă tocmai faptul că se documentează, raţionează, acumulează şi îşi educă talentele de...critic.
    Raportat la cele de mai sus, m-am întors la seria ”incriminată” şi am încercat să fiu bun, DAR: cu excepţia paharului de ceai în care autorul măcar A ÎNCERCAT CEVA, restul este NIMIC. Personal nu văd ce procesare ar putea schimba asta. Pe principiul înmulţirii: 0 ori oricît = tot zero.
    Dacă greşesc cumva atunci, la naiba, să-mi spună cineva să mă las de comentarii şi dispar!
    Revenind la situaţia concretă, pun în ordine ce s-a întîmplat:
    1. Domnul Grădinaru nu apreciază seria foto şi lansează un elegant: ”o doamne, şcoala a trecut pe lîngă tine”
    2. Duduia cu pricina nu poate contrazice afirmaţia, şi atunci încearcă o mîrlănie deloc depresivă: ”ejti prost!”
    Ori, maestre, cunoscîndu-l pe domnul Grădinaru ca fotograf şi lingvist, credeţi că reacţia acestuia a fost exagerată? ... eu tot temperată aş spune că e...pur şi simplu discuţia a început să să poarte într-o limbă pe care domnul Grădinaru o stăpîneşte. atît. nu s-a mai întîmplat nimic, faptic vorbind.
    Iar morala acestei întîmplări nefericite nu cred că are legătură cu intenţia domnului Grădinaru de a face ordine pe bloguri.
    E minunat faptul că dumneavoastră ca învăţător şi om aveţi pornirea de a o susţine pe fost dvs. elevă în perioada de ”postgaranţie”, dar trebuie să fiţi de acord că nici domnul Grădinaru nu trebuie să facă pedagogie cu donşoara.
    Acum, pentru a încheia într-un registru optimist, vă voi ruga ca, în calitate de cunoscător al stilului şi limbajului ”Horhhe”, să fiţi de acord cu mine, cum că, domnul Grădinaru a folosit cuvinte blînde şi frumoase, mult sub potenţialul său în ”cazul” cănii cu cireşe.

    ReplyDelete
  16. Excelentă ultima poză! Dar unde-i muzica?
    :)) =)) țara arde și ogarița se chiaptănă!!!!!
    Dacă vreți pot să-mi fac și-un coc
    Cu cărare pe mijloc! Coc, coc, coc!(așa sună când îmi fac coc)

    ReplyDelete
  17. Tuloaie!!! ai declansat un adevarat tzunami!:)fiindca io's "autodidact",o sa tzin totusi cont de regula nr.trii.Incercasem cu rachiu,dar ieseau frasu stie cum, ...alb-negru,iar de la vin(spritz)...prea colorate!

    ReplyDelete
  18. Da (pozele 1,3).Ora 7.Un frig de iti crapau cuaiele.

    ReplyDelete
  19. Gogule venisem la tine pe blog cu gandul sa te iau la penis, ca te-ai luat de noi (cursantii de la Dalles), dar, oricat m-am chinuit, in afara de limbajul total aiurea folosit pe blogul cescutei,nu am ce sa comentez... Ai poze marfa tu acilea pe blog, dar nu tre sa dai lectii... Daca vrei sa dai lectii, ne intalnim, bem un whiskeanu si ne explici cum sta treaba cu axul optic... Asta daca crezi ca explici mai bine ca profii nostrii... A,da, daca nu am reusit sa invatam de la ei, chiar crezi ca reusesti tu sa ne deschizi ochii?!? Sa moara Ciprinel, daca tu ma scoti fotograf (unde nu au reusit Dinu Lazar si Feri) iti dau sa bei pana cazi sub masa... Scuze pt acest post lung si dezlanat...

    ASTEPT PROVINCIA

    ReplyDelete
  20. Cu mare placere face o incercare :)
    Mi-au mai trecut prin mana sceptici ca tine.

    ReplyDelete
  21. Domnule Gradinaru,
    Va dau dreptate in mare masura privind cursurile de fotografie din tara noastra. Dar e normal ca cine le plateste sa le faca.

    Nu se poate spune ca dl.Lazar nu ar fi calificat. Este prea calificat intr-un cerc de interese, fata de care este cumva dator.

    Probabil ca stiti ca orice suporta un termen de comparatie.
    Din punctul meu de vedere si dvs afisati peste 80% petarde. E foarte bine ca dl.DL isi regaseste cumva tineretea in fotografia dvs.

    Nici el nu a reusit sa isi reduca mult rebuturile, fata de procentul dvs.
    S-a temut sa evite pozele care ar putea avea succes la neamuri proaste.
    Nu se poate sa faci ce vor altii - ca sa castigi bani - si sa ai cu aceasta sub-productie un succes mondial. A.Pandele

    ReplyDelete
  22. A trece prin mana este prea mult spus... Inteleg ca, vorba cuiva de mai sus, esti un geniu neinteles,dar nu esti formator profesional... Chiar daca te intelegi bine cu JD.

    ReplyDelete
  23. Nu am cunostinta de cercurile de interese ale domnului Dinu Lazar..si sincer sa fiu nici nu ma intereseaza.
    Il resprect si admir ca fotograf pt intreaga lui activitate..care consta in niste decenii bune.
    Sigurul lucru care ma deranja l-am spus cit se poate de clar: sa aiba grija de postarile si bagarile in seama ale elevilor lui.
    E curios ca va permiteti totusi un calificativ negativ tare la adresa domnului Dinu, culmea, multa lumea neauzind de dvs, nestiind ce menta frecati in domeniu foto.Sincer, nici eu habar nu am cine sunteti..si la fel de sincer, nu ma intereseaza.
    Sunteti pensionar domnule Pandele ?

    ReplyDelete
  24. Domnul Pandele, fotografia mea e 100% petardiană.
    Acu eram curioasă de procentajul in fotografia dumneavoastră. Noh, că dumneavoastră ați început.
    Și nu ziceți de pisici sau blonde, sunt brunetă, cât a mai rămas și am căței(încă)

    ReplyDelete
  25. Pai raspunsul ar fi simplu :
    Nu ma cunoasteti, nu v-am parut interesant.
    Dar cu Dinu sunt prieten de 42 de ani.
    Si ce am spus in fata, imi permit sa scriu.

    Cate expozitii ale mele ati vazut ?
    Am avut spre o suta.
    Si 2 mari in Bucuresti in ultimii 2 ani.
    Intrebati pe cei care le-au vazut de procentaj.
    Si in clipa asta am una la Varsovia,
    organizata de Societatea Poloneza de Fotografie
    Iar curator este fotograful lui Magnum, WK.
    http://witoldkrassowski.com/

    @ lady ogar, incantat de cunostiinta.
    Am si eu unul in curte.

    ReplyDelete
  26. Foarte, foarte urat. Cutite in spate, frustrari. Toata lumea are "petarde". Michelangelo, Ami Vitale, Brancusi, Pandele, Dinu, asta mic si frustrat de aici, Saudek sau Sting. Numarati-va petardele. Sunteti in stare? Pun pariu ca nu. Daca ati fi roboti si v-as pune sa va numarati actiunile si reactiile poate ati fi in stare.
    Ce inseamna Magnum, sidecenu? Si acolo sunt mii si mii de petarde, poze de prost gust alaturi de geniale, bagate in agentie o data cu autorul. Si? Asta e o garantie? In Romania sunt cam 5-10 expozitii de fotografie pe luna. 90% dintre ele sunt petarde, mai penibile decat matraselile amicului horhe. Numarul de expozitii nu mai inseamna nimic. In Austria sunt de 2 ori mai multe si la fel de proaste.
    La fel in Franta, unde sunt de 5 ori mai multe.

    ReplyDelete
  27. Domnu Pandele, pur şi simplu m-aţi lăsat fără aer. Aş putea face pariu: cărţile dvs. de vizită sunt mari cît harta României, aşa e?
    Treaba asta cu Societatea Poloneza de Fotografie îmi aduce aminte de obiceiurile de la sate, imediat după revoluţie: un an plecau o duzină de copii sărmani de la noi la ei, anul următor trimiteau şi ei copii lor sărmani.
    Important e că dacă e reciprocitate, nu e cu şpagă nu? Adică mă gîndesc la săracu Ceauşescu, cîtă şpagă o fi dat şi el să îşi publice operele în toată lumea. Şi el avea un ego mare.
    Şi spuneţi că domnul Dinu v-a suportat personalitatea zdrobitoare 42 de ani? Nu credeam că este posibil, dar iată că respectul meu pentru maestrul Dinu Lazăr a crescut şi mai mult.
    Şi spuneţi că aţi avut o sută de expoziţii? La mai mare! Dacă aţi avut una pe an, atunci a avut dreptate domnul Grădinaru. Ooo... prietenii ştiu de ce, ei îmi cunosc mirarea.

    Îmi cer scuze pentru precipitarea şi dezlînarea stilului literar, dar personalitatea dumneavoastră marcantă mă intimidează peste măsură.

    PS: de domnul Krassowski am auzit şi noi,să ştiţi, dar nu cred că el a auzit vreodată de dumneavoastră. Dacă scap de lenea asta, o să verific.
    Era să uit: piticii de grădină vă plac, domnul Pandele? Am şi eu unul în curte.

    ReplyDelete
  28. Era să uit: domnu Pandele, am un prieten - fost campion olimpic, cu medalii la mondiale, care şi-a deschis la bătrîneţe un mic magazin de articole sportive pe care le vinde personal folosind bruma de celebritate obţinută în viaţă.
    Vinde şi tricouri din plastic făcute în china. Cu zece lei.
    Înţelegeţi unde bat, sau trebuie să vă fac o schemă mare cît harta României?

    ReplyDelete
  29. S-a creat se pare un adevarat tzunami care a tulburat apele limpezi ale comunitatii noastre de cursanti Dalles... si totusi nu iese fum fara foc si foc fara scanteie...dar nu sunt eu in masura sa judec de partea cui e dreptatea
    Critica in sine o consider constructiva... dar conteaza si cum e formulata si manevrata... bisturiul manuit cu intentii bune si cunostinte pe masura repara si vindeca... dar in mainile gresite, manuit cu rea vointa sau in necunostinta de cauza devine o unealta criminala. Iar vorbele, dupa cum stim, au si ele puterea sa vindece sau sa raneasca suflete si orgolii.
    Din punctul meu de vedere ai dreptate in ceea ce spui... dar cred ca a jignit felul in care ai spus-o.
    Oricum, legat de rezultatul pe care l-a avut sau il are acest curs... trebuie inteles faptul ca nu a existat vreun proces de selectie la inscriere; suntem oameni care provenim din domenii diferite si cu un nivel diferit de cunostinte in domeniul fotografiei... si fiecare a evoluat intr-un fel sau altul, dar pornind de la un alt nivel si bineinteles cu o evolutie mai mult sau mai putin satisfacatoare - in functie de capacitatea de intelegere si asimilare a fiecaruia. Si totusi, ceea ce cred ca ne-a manat pe majoritatea a fost cautarea frumosului din noi si a unei modalitati de exprimare.
    Acum, capacitatea fiecaruia de a se exprima nu stiu in ce masura se poate invata... sincer eu cred ca se pot invata doar aspectele de ordin tehnic si cele care tin de o oarecare cultura a esteticului... dar cam atat. Pacat ca s-a ajuns la asa o neintelegere.
    Fotografiile tale mi se par extraordinare si ma bucur mult ca ti-am descoperit blogul...pentru a invata sau macar pentru a admira.
    Ganduri bune

    ReplyDelete