Wednesday, February 10, 2010

Din dragoste la fotografie... ?

sau cum sa sari "de la una la alta".



Zice Mirciulica al nostru aici:

"Negocierile cu televiziunile nu s-au concretizat, iar singura propunere pe care o are este un curs de fotografie la Universitatea Dalles din Bucureşti. „Nu ştiu dacă mă întorc la TV - cine poate şti ce e mîine? În general vorbind, la cum arată divertismentul acum, m-aş lăsa greu convins. N-am spus că nu m-au mulţumit, ci doar că intenţiile mele nu s-au suprapus cu ale lor. Cea mai recentă propunere a venit din partea profesorului Francisc Vaida pentru un curs de fotografie - mai degrabă de poezie a fotografiei sau ce transmite o fotografie dincolo de imagine - la Universitatea Dalles. Încă nu am dat un răspuns clar, dar m-a onorat propunerea dînsului“, declara el pentru EVZ."

Si uite asa, poate o sa ne marim "arsenalul" de "profesionisti in domeniu"
Azi maine o sa predea Esca cursuri de literatura, Capatos cursuri de sex si nu stiu ce pitipoanca de la sport o sa fie antreoare la Steaua.Oricum profii sunt someri, chirurgii ajung medici legisti,etc.
Io sper ca omu` sa revina cu picioarele pe pamint si sa se apuce de ce stie el mai bine sa faca.Om de televiziune nene.Pe sticla vreau eu sa-l vad, nu sa predea gornacilor teoria mesajului de subt poza.Ma refer la sticla di la plasma bre..nu la aia de Singe De Taur.
Cred ca se gasesc altii mult mai nimeriti pentru jobul asta.
Mie personal mi se pare mai mult o strategie financiara de atragere a banului public decit un interes deosebit acordat studentului.

P.S. Voi ce parere aveti ?
.

38 comments:

  1. Inca una "de-a ta". Parerea mea e ca omului ii statea bine pe sticla, facea o emisiune siropoasa de se uda nevasta-mea toata (de aia zic ca e mai bine sa aiba eticheta pe sticla de lubrefiant). Acu ca se mai apuca omul sa "predea"... Ce sa ii faci nu se mai cauta emisiuni de tragoste, numa' de alea cu "consilier de urgenta" si alte cacaturi de isi beleste poprul ochii la ele, ca de sa nu moara si vecinul si capra si tot neamul lui de se cearta niste tigani pe "plasma". Eu zic ca poate ar fi bine sa stea in fata obiectivului... Fa si tu man o emisiune, ca blogul asta cu pule si "topoare" artistice, mai bagi niste "pocnitori" de efect si cand o sa ai audienta predai si tu la Dalles...

    ReplyDelete
  2. Si cursul incepe cu... "". Priviti usa, sa vedem daca prietenul tau a venit. "All you need is loveeee, ta da da da daaaaaa...".
    Nu stiu ce sa zic. Omul, dupa atatea sezoane de "Din dragoste, bre", se contopise cu emisiunea. Desi nu imi placea emisiunea, o sa-mi lipseasca. Si mie si carcotasilor. Acum, daca Mircea se pricepe la fotografie, nu am nimic impotriva sa predea. Dar putem vedea si noi cum pozeaza? Adica are vreun portofoliu pe undeva? Stiu ca are un Leica M7 sau M8, nu mai stiu exact si era sa-l muste asta vara o javra pe langa Podul Minciunilor. Asa, din dragoste. "All you need is loveeee, ta da da da daaaaaa..."
    Serios acum, chiar is curios cum lucreaza omul. Mai ales ca tehnica avea.

    ReplyDelete
  3. Alex, pentru comercianti important e cine vinde, nu ce se vinde.Cam asa e si in domeniul fotografiei profesionale.

    ReplyDelete
  4. David, nu am nimic cu omu`, chiar mi-e simpatic.Dar asta nu cred ca il atesta pentru jobul propus.Si strict despre asta doresc sa si comentam pe mai departe.

    ReplyDelete
  5. Da man, da uite care e faza, toti care it vad lucrarile zic "superb", "magnific", etc. Pai si care e ideea? Ori nu stii/vrei sa le vinzi, ori esti un "geniu neinteles", deci te-ai nascut prea tarziu/devreme... Nu inteleg unde vrei sa bati...

    ReplyDelete
  6. Man, nu vreu nimic.Sincer.Si nenea Dinu avea dreptate in legatura cu asta.Dar ma deranjeaza cind interesele primeaza intr-un domeniu in care activez si eu din pura pasiune.
    Momentan nu ma intereseaza sa vind, sa predau sau sa ma imbogatesc din asta.

    ReplyDelete
  7. Poate se angajeaza ca model, ca intructor media, nu neaparat ca fotograf? Ca e fotogenic, ce sa mai... Da bine pe sticla.

    ReplyDelete
  8. Vă grăbiţi cam 28%...
    Făcînd o analiză a declaraţiei domnului Radu Mircea (care e numele şi care prenumele habar n-am)nu am înţeles că ar fi fost invitat să predea la Universitatea Dalles. Poate că a fost invitat să pozeze în cucu gol pentru cursanţi, nu? (măi, de ce le spuneţi cursanţi? nu sunt studenţi? sau de ce îi spuneţi Universitatea Dalles?)
    Revenind la Mircea Radu (totuşi, care e prenumele cetăţeanului????) el este un bărbat frumos şi tele/fotogenic. A avut antecedente în lumea fotografiei fiind modelul domnului Dinu Lazăr (Respecte, maestre!).
    Eu presupun că i s-a propus să fie model.
    Recitiţi declaraţia. Nu se potriveşte aşa?

    A! George, sunt mulţi din şou biz care scot cărţi cu/de/din/sub fotografie. Şi pasărea aia din defuncta ASIA a ”scos” o carte cu poze. Am văzt-o la carrefour. Tu băi jmechere, cîte cărţi ai pe raft la supermarket sau butic? Hai?

    În schimb îmi rezonează ciudat sintagma ”Universitatea Dalles”. Ajutaţi-mă, cei care cunoaşteţi situaţia să înţeleg următoarele lucruri:
    1. Universitatea Dalles este o instituţie de învăţămînt?
    2. Produce absolvenţi de universitate? Eliberează licenţe?
    3. Este avizată ca un soi de facultate de Ministerul Educaţiei?
    4. De ce educaţii acestei instituţii se numesc cursanţi şi nu studenţi?
    5. Profesorii sunt angajaţi în funcţie de CARE criterii? În eventualitatea că Mircea Radu (deci v-aţi hotărît care e numele ăl mic?) ar fi totuşi angajat pentru a preda poezia fotografiei care ar fi cerinţele postului? Facultatea de Litere? Şcoala Vieţii? Expoziţii FIAP?

    ReplyDelete
  9. Daca este talentat...

    http://pmirceascu.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Betivane, lasa man Universitatea Dalles in plata domnului.Iar o sa zica lumea ca orientez eu voit discutia in anumite directii.Ne concentram atentia asupra propunerii profesorului Francisc Vaida si modului in care Mircea Radu poate sau nu sa sustina astfel de cursuri si implicit sa ingroase punga organizatorilor.Ca sunt un milion de tute ce ar da lovele grele pe un curs de asta chiar daca vin giste si pleaca milka.Tutzi exista si ei.

    ReplyDelete
  11. :) iexistă Universitatea Populară "Ioan I. Dalles" şi cică e una dintre cele mai vechi instituţii de pe la noi... am cautat şi io pe goagăl şi am găsit asta, nu că aş fi ştiut io aşa...
    oricum, mie mi-e clar că e vorba de o propunere de colaborare pt a preda un curs şi nu pt a asista la vreunul sau altceva...e o chestie de marketing care o să dea sigur roade.
    recunosc că mie mi-e drag rău personaju'... ca sarea-n ochi :)

    ReplyDelete
  12. Retractez întrebările.
    Deci vrai să-ţi spui cum e crudul adevăr?
    Ei bine, da, Mircea Radu e taman bun pentru orice post ar ocupa, sub condiţia ca acel post să fie oferit de un finanţator care ştie cu ce se mănîncă marketingul.
    De ce? Pentru că o făţucă frumoasă vinde. Vinde orice. Dacă ai o făţucă STAS poţi să ajuni şi Ministru la Turism sau la Mediu.
    Dacă ai o făţucă mişto, nimeni nu se mai uită în gura ta. Poate pervers, dar atît.
    Dacă stai la uşa vreunui ciumeg cu secretară ”cu faţă” o oră întreagă nu te superi, te exciţi. Dacă e o babă acră şi stai mai mult de 5 minute, nu mai contează că îţi dă să bei suc şi cafă.
    Subiectul nostru de discuţie are faţă comercială? Are! Contează ce produce, ce scoate din cameră? Nu contează! E în stare să citească de pe promter un slide de diapozitive şi să explice regula treimilor? Este. E cineva interesat de fotografiile lui? Nu este.
    Dacă moaca individului atrage o tonă de pizde în plus, atunci, DA, ţara are nevoie de el!
    E un produs vandabil care trebuie să stea în faţă.
    Şi să punem în balanţa marketingului despre care făceam vorbire calităţile lui de fotograf sau dascăl.
    Se aşteaptă cineva (oricine? mă puteţi întrerupe) ca un dascăl de istorie să ştie mai mult decît scrie în manual? Ca un preot care predică să fie un bun practician? Ca o actriţă de filme porno să fie bună în pat?
    Dacă omul are în cap şi în suflet material, s-ar putea să se asorteze mai bine cu fişa postului de profesor decît un tătic de zimbri între fotografi plin de greaţă şi fără pic de entuziasm.
    Dacă fetele stau şi visează frumos e mai bine decît dacă se plictisesc urît. Eu zic să fie primit!

    ReplyDelete
  13. @Betivan: uite aici informatii despre Dalles http://www.updalles.ro/cursuri/3-cursuri-profesionale/91-curs-de-fotografie.html. E de laudat inititiva, chiar daca preturile sunt cam piperate, dar dotarea costa... si oricum chestia cu "bunul samaritean" nu se aplica pt. timpurile in care traim (adica nimeni nu mai face pe mocangeala). Deci in concluzie e un fel de scola populara privata, cu un nume mai pompos si acreditata. Sper ca macar cursantii sa nu o frecventeze doar pt. "fituica" ;)

    ReplyDelete
  14. Domnu` Horhhe, io cred ca cineva va plateste ca sa faceti valuri mici ca sa nu se vada alea mari.
    Confundati fundamental capacitatea unuia de a se exprima cu abilitatile lui didactice sau pedagogice. Este o gresala incomensurabila sa credeti ca un mare artist poate sa fie si mare profesor sau invers. Esti ori una ori alta, asa cum profesorii de literatura nu trebuie sa fie scriitori si profesorii de matematica nu trebuie sa fie matematicieni.
    Imensa majoritate a profesorilor mei buni erau exceptionali profesori si extrem de modesti sau de loc artisti sau cunoscuti in domeniu.
    E o copilarie.
    Dar va bintuie din pacate o dorinta de, la urma urmei, autodistrugere, nu stiu ce sa zic... in loc sa va concentrati energia pe chestii profitabile sau pozitive, credeti ca realizati ceva daca dati la gioale in toata lumea.
    In afara de faptul ca va inchideti singur incredibil de multe porti si ca efectiv va sapati o pilnie in nisip din care greu iesiti, pierdeti si timp, si timpul nu vi-l da nimeni inapoi, e cel mai important capital.
    Pina la urma o sa va construiti o aura de care nu veti mai scapa, o imagine care nu va fi profitabila in nici un fel si care va dura mult mai mult timp decit credeti.
    Lumea e mica, pamintul rotund, si e bine sa va faceti amici si prieteni si cunostinte care sa va ajute si nu care sa isi aduca aminte de Dvs cind veti avea nevoie si sa nu va ajute sau si mai rau.
    Efectiv parca dracu` va conduce pasii si nu va dati seama, incredibil.
    Daca va intereseaza, am avut ocazia sa vorbesc de citeva ori cu subiectul despre care vorbiti; spre deosebire de imensa majoritate a fotografilor romani, are o cultura incredibila si niste lecturi senzationale, si incearca sa faca o fotografie foarte personala si isi construieste un stil foarte interesant; si cred ca poate fi un foarte bun profesor, pentru ca a studiat la BBC si in SUA jurnalism si cred ca are ceva de spus; ce a facut la Antena a fost un job si faceti gresala de a confunda jobul cu omul, pe care nici nu il cunoasteti.
    As intelege astfel de judecati de valoare de la cineva care este absolut pe dinafara cu natura umana, de la Dvs, insa, sunt siderat.
    Eu cred ca daca veti continua asa in scurt timp ii rezolvati pe toti si pe urma trebuie sa va ginditi cum sa existati cind toata lumea va va iubi foarte, foarte tare.
    Mde.
    Domnul Vaida a citit si el pe aici si mi-a transmis ca va asteptam la Bucuresti sa va aratam Dallesu`, sa vedeti ce facem, cum se invata, sa vedeti cursantii, sa il cunoasteti pe MR, sa vorbiti cu el, sa va arate niste fotografii, d-astea.
    A zis ca va dam si bani de tren in sensul asta.
    Luati-o ca o documentare; va va fi foarte utila, cred.

    ReplyDelete
  15. Maestre Dinu, nu trageţi în pianist!
    Pe mine m-au trădat mintea mea cea perversă şi limba cea murdară şi am scăpat întrebările despre funie în blogul spînzuratului.
    Domnul Grădinaru a preluat o ştire din media şi a cerut o opinie vizitatorilor. Scurt şi fără vină.
    Puteţi observa că el, şi eu, şi restul vizitatorilor avem în principiu aceeaşi părere pozitivă despre Mircea Radu şi despre vocaţia profesorală.
    Invitaţia însă, oricum ar veni ea e de acceptat. E o provocare care ar trebui primită, o mănuşă de ridicat. Horhhe, mergi la Bucureşti?

    ReplyDelete
  16. Boerule Dinu, bani de tren am si io..
    Ma gindeam ca se dechid portile visteriei Dalles si baga domniile lor ceva gaz in bemveu :))) (a dreaq mai consuma frate, cit toti banii studentilor de autobuz)
    Am promis ca o sa semnalez orice mi se pare de prost gust in domeniu.De ce sa tac ? Daca tot afirmati ca unii ma platesc sa fac valuri mici, poate ma platiti si dumneavoastra sa sa fac contravaluri.Sau poate sa ma pis contravintului.
    Dau la gioale cui merita, desi pe multi am omis.Cu o floare nene Dinule nu se face primavara.
    Domnul Vaida daca are ceva de transmis o poate face personal, ca doar nu e posesor de galera, nu ?
    Revin la banii de trin. Astia ii dati din ciubucuri personale sau din manaria colectiva? Ori poate tre sa ii consider ca un favor in schimbul carora tre sa tac si sa inghit ca sa nu deschid usa cu capu` ?
    Vreti sa marim valu ? Eu sunt dispus.Nu am avut nimic ca sa pot pierde ceva.S-or gasi citiva tembeli prin Romanica asta de tzara care sa ma placa asa cum sunt si sa poata invata de la mine atit cit stiu.Atentez cumva la buna desfasurare a piramidalului Dalles ? Va iau turta de la gura cumva ? Va fur clienti ? Ne batem in media pentru publicitate ? NU !
    Ce dreaq mai nene Dinule..tu crezi ca io`s la pula sau la banii de trin a lu matale ? Rusinica.

    ReplyDelete
  17. Ca nu am o situatie finaciara deosebita, sau ca nu vreau sa fac bani din fotografie..asta nu va dreptul sa va bateti pula de mine cu banii de tren.Dati unui amarit banii aia.
    Nu vreau sa ma vind.Pricepi ?

    ReplyDelete
  18. Oameni buni eu citesc si nu imi vine sa cred!!!! Cineva care se da drept monique cu trimoitere pe blogul meu raspune cica " daca este talentat". Si urmeaza o trimitere la blogul altcuiva!!!
    Eu nu am scris asa ceva si ma mir cum se poate ca sub numele meu si cu trimitere la blogul meu cineva isi permite sa zica nu conteaza ce!!!!

    ReplyDelete
  19. Dar daca tot am pierdut timpul sa citesc ce scrie mai sus , sa-mi dau si eu cu parerea asa putin.... Textul de mai sus mi se pare incarcat cu ura , cu ura cleioasa a unei neveste inselate care zice " da , ma da cu AIA draga!"
    E de salutat ca vreti sa faceti "politie artistica" dar nu jignind un om pe care nu il cunoasteti veti reusi a face asta.Citind imi dau seama ca pentru dumneavoastra nimic nu e cum trebuie, totul e oribil ,kitchos in fotografia romaneasca ,cu mici exceptii.Acuma sa dai cu pietre e usor , sa vorbesti despre un om pe care nu il cunosti e si mai usor.

    ReplyDelete
  20. corect.iar sa apesi pe un buton pe de rost e cel mai usor.

    ReplyDelete
  21. Domnule Horhhe, eu il cunosc pe Mircea Radu. Si e foarte priceput in a da lecții. Credeti-mă...

    ReplyDelete
  22. "Betivanul" are dreptate....ar fi interesant de vazut niste fotografii facute de Mircea Radu....ceva care sa ne introduca in "mai degrabă de poezie a fotografiei sau ce transmite o fotografie dincolo de imagine"

    ReplyDelete
  23. Invitatia era pe bune si cu banii de tren, era o chestie normala intr-o lume normala. E ca si cum as invita la New York pe cineva si am plati noi drumul, dar stind in Bucuresti, momentan, atita se poate face. Nu am vrut sa jignesc pe nimeni, mi se pare normal ca daca sa zicem Dvs vreti sa ne aratati ce faceti la workshop la Dvs si vreti sa venim acolo sa va vedem in actiune si poate sa scriem pe bloguri sa recomandam, sa bagati un rezervor de motorina; asta e.
    Ce e comic, e ca un domn zicea ca ar exista dorinta sa vi se faca o expozitie, eu am lansat o idee, si Feri e singurul care a marsat si a aprobat si a zis sa o facem, dintre toti aplaudacii Dvs. nici unu` nu a zis pis, ca sa nu se murdareasca cu pozele prin oras sau sa nu le taie fringhia de la panouri umerii sensibili.
    Acu vazind interesul zero sigur ca nu mai ma ocup cu asta, dar puteti sa preluati ideea, cred ca ar fi o chestie exceptionala. Detalii la discutiile de la "Ete ba, bamporu cum moare " la mine pe blog.
    Deci nu tot ce pare este chiar asa si nu tot ce este prezentat intr-un fel chiar este asa.
    Mii de scuze, eu chiar am crezut ca v-ar interesa sa vedeti niste chestii si sa scrieti despre ele in cunostinta de cauza, nu asa, cai verzi pe pereti, sa ne dam cu parerea.
    Daca v-ati imbogati din ratingul blogului inca as intelege, dar asa... e incredibil.

    ReplyDelete
  24. Incheiem discutia aici.Sincer.Nu va bat la cap, nu ma bateti la cap.Era frumos, ca mai amuzam lumea prezentind lucruri cit de cit de interes.Dar sarim calu si ne calcam reciproc pe coditze.Si nu e frumos.Respect si numai de bine.

    ReplyDelete
  25. Măi Horhhelu, eu spun lucrurilor pe nume când e necesar, deși unii ar spune că nu.
    Vorba lui domnu fotografu, faci fotografii incredibile, dar nu știi când să te oprești în vorbele urâte. Ceva, ceva, pot să te înțeleg că ești tânăr, cu energii valuri, valuri. Dar foarte multă risipită și negativă.
    Dacă ți s-ar fi propus ție, ți se părea mai potrivit? De ce? Numai că faci pozele faine și stăpânești tehnica de a le face?
    Nu ești de părerere că poți face o pocnitoare de poză inițial, dar acompaniată de o melodie bună și cuvinte meșteșugite, să dea privitorul pe spate? Mai umbli puțin în ps la ea, chemi oamenii potriviți s-o vază și gata! Nu trebuie să fii măiastru! Trebuie să creezi atmosfera propice. Nu e neaparată nevoie de un subiect beton, sau tehnică artistică, sau școli bengoase. Nu cunosc școala de foto de acum de la Dalles, dar scrie că e curs de ARTĂ foto și probabil că se caută oameni cu suflet de artiști.
    Tu îl cunoști pe Mircea Radu ca om? În afara de ceea ce arăta pe sticlă. Poate că se potrivește perfect cerințelor! Iar dacă atrage "pizde" cum se scria mai sus, cu atât mai bine!
    Nu cred că undeva unde predă domnul Dinu Lazăr, se face arta curului! Sau o praștie de școală! Asta depinde și de capacitatea fiecăruia, oricum, de a asimila și de a vrea!
    Și mai cred că se încearcă să se injghebeze ceva frumos acolo, cu oameni de valoare!
    Încearcă să cunoști oamenii întâi și ce le iese din mâini! Poate au o minte de aur, de care este nevoie! Fotografia, știi sigur asta, nu înseamnă numai ce iese din aparat!
    E o școală de începuturi! Care are nevoie de oameni buni, nu numai de fotografi perfecționiști și de excepție!

    Se ajunge de fiecare dată la un CĂCAT mare și cu moț! Certuri inutile, triplesalturi mortale, impunsături de spade cu vârfuri de orgolii de zici că-a otrăvite!
    Nu se poate măi oameni buni, să avem și noi fotografi și oameni de valoare, care să se înțeleagă între ei și să ne învețe pe noi plebea, ceva? Adică bun, că de bârfă și certuri și scuipături în ochi, sunt sigură că le avem în apropiere fiecare la orice ora!

    ReplyDelete
  26. Aici sunt singurele ce le am.Mult succes.

    ReplyDelete
  27. Salut Horhhe, salut tuturor care posteaza comentarii aici.Din pacate, cei mai multi dintre dv. nu prea stiti cum merge treaba in invatamantul asta romanesc, asa nenorocit cum este el, motiv din care unele posturi de aici sunt cel putin hilare. De la inceput prtecizez ca nu cunosc activitatea fotografica a lui Mircea Radu, nu il cunosc personal, nu fac parte din fan-clubul sau, nu il cunosc personal nici pe Dinu Lazar, decat din fotografii (si nu pot spune ca sunt un fan al domniei sale), dar cred a lucrurile trebuie aduse putin pe fagasul normal. In primul rand, trebuie sa stiti cu totii ca nu poti sa predai niciunde, in invatamantul romanesc, un curs, indiferent ca este in invatamantul preuniversitar sau universitar, de stat sau particulare, daca nu ai calificarea necesara, atestata printr-o diploma de studii recunoscuta. Si invatamantul de stat si cel particular se supun acelorasi reguli si organisme care coordoneaza si reglementeaza procesul de invatamant. Orice universitate, de stat sau particulara trebuie sa treaca printr-un proces de acreditare a specializarilor pe care le au, in plus, periodic, au loc evaluari ale acestor institutii. Pentru invatamantul universitar, organismul care face aceste acreditari este ARACIS. Ei bine, in cadrul procesului de evaluare, doasarul depus la ARACIS trebuie sa cuprinda si incadrarea cu cadrele didactice si competentele pe care le au acestea pentru a preda disciplinele din programa. Asadar, nimeni nu se joaca si angajeaza un om pe un asemenea post, daca nu are studiile necesare. Nu am vazut fotografii facute de Mircea Radu si nici nu ma intereseaza. Ceea ce ma intereseaza, este sa stiu daca are studii, care sa legitimeze incadrarea lui ca profesor la Dalles sau oriunde in tara asta. Si daca aia i-au facut aceasta propunere, inseamna ca incadrara lui se va face in baza unor diplome. Cat stie in domeniu, din punct de vedere legal, este total nerelevant.Punct!
    In alta ordine de idei, atrag atentia (si aici ma vad nevoit sa dau dreptate maestrului Lazar), a fi sau a nu fi mare artist, nu te face neaparat si un foarte bun profesor. Nu trebuie sa fii Ansel Adams, ca a predai cu succes un curs de fotografie. Trebuie doar sa ai cunostintele teoretice si practice si mai ales sa cunosti metodica predarii in domeniul respectiv, pentru a putea realiza o programa coerenta, pentru a stabili si aplica tehnologia didactica potrivita pentru fiecare situatie de predare-invatare. Unii dintre cei care posteaza aici, sunt probabil niste mari artisti in fotografie, dar asta nu ii face si profesori buni. Pe de alta parte, cunosc (si ii cunoaste si Horhhe), fotografi care fac poze de legitimatii sau de eveniment, care nu au nici o legatura cu arta, dar care daca iti explica o problema de tehnica fotografica, trebuie sa fii un idiot patentat, cu un IQ sub 20, ca sa nu pricepi. Credeti-ma, prefer, ca la o astfel de scoala, sa imi predea unul de asta, decat nu stiu ce mare artist, in capul caruia este o dezordine mai mare decat in shifonierul meu.
    Sunt de acord cu cea ce spunea unul dintre cei care au postat mai sus... aducerea lui Mircea Radu la Dalles este si o chestiune de marketing.De acord, pana la urma traim in economia de piata si nu de viata, iar institutiile de invatamant din Romania se vad nevoite tot mai mult sa tina cont de regulile acestui tip de economie, dar invit la putina cumpatare, totusi. Sa nu dam cu pietre intr-un om, daca nu il cunoastem, mai ales daca nu ii cunoastem pregatirea si nivelul intelectual.Caci s-ar putea sa ofere surprize unora. Asadar mai multa moderatie si mai mult discernamant. Altfel riscati toti cei cu un spirit hipercritic sa deveniti niste anarhisti buni sa contestati orice si pe oricine, doar pentru ca trebuie sa contestati si sa injurati, un fel de goliarzi sau ghibelini ai fotografiei romanesti...

    ReplyDelete
  28. domnule horhe sunteti ultimul in masura sa vorbiti despre respect; pentru ca va adresati domnului Lazar intr-un mod total nepotrivit fie si prin prisma varstei daca nu luam in considerare experienta si cunostintele in domeniu.
    Nu ma mai mira faptul ca gasiti critici in munca unor oameni care nu fac altceva decat sa-i initieze pe cei ce nu se cred atotcunoscatori in ale fotografiei.
    Calitatile de pedagog ale domnului Mircea Radu nu le cunosc dar cred ca nu sunt nici motivul principal pentru care a fost invitat acolo; daca ar fi o miscare de marketing care ar fi problema?! de ce sa nu vina niste oameni sa invete ceva? ca in fond nu stau prin crasme si participa la un curs profesional-educativ. Oamenii vor sa cunoasca "vedete", vor sa intre in contact cu omul pe care-l vad pe sticla.
    Asta trecand peste faptul ca nu l-a invitat nimeni sa predea tehnica sau peste faptul ca omul nici nu a acceptat. si in fond, cum ar fi putut intr-o lume de idei preconcepute in care vedeta e obligatoriu "pitzi" omul poate fi genial dar daca l-am vazut la televizor e un bou.
    cat despre domnul Vaida, mai horhel , s-o fi gandit omul ca nu o duci bine cu finantele cata vreme alta treaba nu ai decat sa comentezi munca altora...zic si eu .
    rapunsul meu la intrebarea de mai sus ("de ce sa tac?") este ca nu ne intereseaza ce spui! Cat despre vandut...trebuie sa si doreasca cineva sa te cumpere.

    ReplyDelete
  29. din greseala l-am dat anonim...alexandra ma numesc

    ReplyDelete
  30. HORHE, stii f bine ca admir f tare genul de fotografie care-l faci, chiar mi-ai dat teme de inspiratie (temele aero), la fel si pe nenea Dinu, pt toate activitatea dansului si pentru ce a facut pentru fotografia romaneasca (chuar daca a dat cu mine de pamant intr-unul din posturi), DAR, nu admir faptul ca va impungeti unul pe celalalt. poate si nenea Dinu a gresit (parerea mea) prin faptul ca zis ca iti da bani de drum (na, poate si eu as fi sarit de cur in sus), si tu ai gresit prin vorbele adresate (macar dif de varsta sa inpuna putin respect). parerea mea este ca ar fi benefica intre voi doi, iar din acesta intalnire sa iasa un proiect adevarat care sa dea un plus valoare fotografiei romanesti.

    cat despre Mircea Radu, na, cu totii avem intiparita in subconstient imaginea sa de don juan de la antena, dar poate ca in realitate este cu totul si cu totul altfel. eu zic ca ar trebui sa revenim la acest subiect peste cateva luni si sa vedem cam de absolventi a scos de pe bancile Dalles-ului.

    ReplyDelete
  31. Pentru d-na sau d-ra alexandra. Daca ai citit blogul lui Horhhe.. el nu a facut altceva decat a aduca in atentia celor care bunavoiesc sa mai intre aici, niste cazuri de impostura in acest domeniu al fotografiei. Daca ai sa ai rabdare sa cauti, vei gasi inclusiv linkuri ale unor asemenea indivizi, iar reactia lui si a altora care isi spun parerea aici este pe deplin justificata.Este cat se poate de vizibil faptul ca in jurul unor reviste, site-uri sau cluburi de fotografie din Romania s-au creat tot felul de clici. Baieti destepti, fara prea mult har, dar inzestrati cu mult tupeu, s-au catarat pe umerii apaludacilor si a pupatorilor de funduri, in pozitii privilegiate, de unde pozeaza in " artisti" si "voci autorizate" in domeniu fotografiei. Unii dintre acestia ajung sa ocupe chiar catedre universitare. Te intreb, ti-ai da copilul pe mana unui cadru didactic ca Baleanu Razvan, de exemplu? I-ai vazut portofoliul? Despre asta este vorba. Despre a taxa impostura si falsele valori, care sunt impuse ca valori autentice.
    Este foarte bine ca apar asemenea reactii, dar uite ca mai sunt si exagerari. In postul meu anterior am facut apel la mai multa prudenta, si mai mult discernamant... pentru ca la un moment dat lucrurile pot degenera in altceva... Si mai exista inca un risc... acela de a deveni la fel ca cei pe care ii criticam.

    ReplyDelete
  32. total de acord cu tine dar aici discutam despre dl Lazar si dl Vaida care nu pot fi impostori dupa o viata in care din asta au trait si asta le-a placut.
    Cat despre Mircea Radu, nu e omul fotograf e adevarat dar daca domnul Lazar spune ca are o cultura, o baza in ale fotografiei, ca incearca sa faca si el o treaba de ce sa nu-l lasam? Eu nu-l cunosc, nici macar emisiunile nu i le-am urmarit vreodata dar oamenii astia 2 ( Dl Vaida si Dl Lazar) sustin ca are ochi, are cuvintele la el, are tot ce-i trebuie...are suflet de artist ..televizat ce-i drept :).
    Cat despre domnul Baleanu...nu e nici pe departe pe gustul meu .

    ReplyDelete
  33. Băgami-aş picioarele în ea de limbă romînă! O vorbim cu toţii la fel, mai mult, avem în principiu aceeaşi opinie, şi cu toate astea ne certăm deampulea. Ăsta e un paradox românesc pe care nu poci ca să-l pricep. O să arunc vina pe noţiunea de ”personalitate” şi felul în care personalităţile care au purtat dialogul sunt foarte puternice. Dacă se întîlnesc doi berbeci tari de cap, chiar dacă au aceeaşi părere ajung să dea cap în cap.
    Hai să nu mistificăm ceea ce s-a întîmplat, să revedem lucrurile obiectiv (pe cît se poate):
    Domnul Grădinaru, într-un simplu stil gazetăresc sesizează o ştire de presă. Dintr-o poziţie defensivă şi amuzată cere opinia vizitatorilor de pe blogul său cu privire la această situaţie. Feedback-ul este la rîndul său amuzat şi oarecum favorabil domnului Radu Mircea. Cu excepţia primei mele reacţii care a fost urîcioasă, curioasă şi intelectivă (spun eu). Domnul Grădinaru mă apostrofează, mă pune la punct, îşi explică răbdător demersul atenţionîndu-mă că nu este vorba despre Universitatea Dalles, profesorii acesteia sau elevii lor. Evident că nu era, era o chestiune interesantă, aptă de a produce opinii variate, o chestie mişto cu potenţial umoristic. Înţelesesem de la început cum vine treaba, dar devenism în mod neavenit curios şi am ”scăpat” comentariul pe blog.
    Bun. Am înţeles cu toţii expoziţiunea şi intriga? Mergem mai departe:
    Cunoscînd apucăturile agresive ale domnului Grădinaru şi în mod evident afectat de întrebările mele care în contextul dat erau de prost gust, Maestru Dinu Lazăr se inflamează şi precum oala cu lapte de pe aragazul meu de ieri a dat în foc.
    Trebuie precizat că eu sunt un fan al Fotografului Dinu Lazăr şi al felului în care acesta îşi asumă activităţi extrafotografice. Bineînţeles că îmi pare rău pentru că i-am stricat acestuia buna dispoziţie şi cunoscuta îngăduinţă. Totuşi, trebuie să fiu corect şi să observ faptele:
    Aşadar, Maestrul Dinu Lazăr are o reacţie emoţională probabil corectă şi postează un răspuns în care combină opinii corecte, congruente celor exprimate pe blog cu o acuză nelalocul ei şi cu o invitaţie hilară. Poate fi privită această invitaţie ca una serioasă? Sigur că da, în cazul în care nu eşti invitatul. Dacă eşti invitat s-ar putea să nu îţi placă. Faceţi un exerciţiu, şi puneţi-vă în pielea invitatului. Cum e?
    În fine. Invitatul reacţionează aşa cum îi este firea şi cum probabil prevedea (sau trebuia să prevadă) Invitatorul.
    Domnul Lazăr se lasă condus de emoţii, şi revine cu un comentariu pentru a da una peste bot subsemnatului aplaudac, referitor la cele postate pe blogul dumnealui.
    Am verificat, maestre, şi nu e corect: propunerea dvs. a fost formulată la 3 zile după postarea iniţială. E drept că nu am mai revenit pe postarea respectivă, din cauză că între timp se întîmplaseră multe pe blogul dvs. şi pe alte bloguri. Respect şi mulţumiri pentru gîndul bun dumneavoastră şi domnului Feri. Dar dacă aşa se fac treburile astea (la coada unei discuţii încheiate pe alt subiect) atunci eu sunt un mare bou, iar dumneavoastră aveţi dreptate. Sau poate DOAR sunt eu un mare bou. Cu respect vă spun că subsemnatul am făcut rost de spaţiu expoziţional şi de două sponsorizări mititele. Şi port şi pancarte (pancarde?) pe gît, dacă asta e soluţia. În fine, replica asta n-are legătură cu subiectul.
    Trag linie şi pun întrebarea: unde a greşit proprietarul blogului? Atunci cînd s-a simţit jignit de invitaţie? Atunci cînd nu a înghiţit acuza? Atunci cînd m-a admonestat pe mine? Atunci cînd a adus în discuţie cuvîntul pula?
    WTF?
    Haide, îndrăzniţi şi daţi-mi în cap cu adevărul! Să înţeleagă şi boul latent care zace în persoana mea de ce există acest paradox: toţi vorbim la fel dar din polemica iscată iese vinovat Horhhe? Aud?

    ReplyDelete
  34. :) are un stil mai nefericit de exprimare domnul, poate de aia e el de vina.
    dar in fond, fiecare cu stilul lui.

    ReplyDelete
  35. Nu il acuza nimeni pe Horhhe si pana la urma, atitudinea lui este justificata. Dinu Lazar il ataca, pentru ca vede in el liderul de opinie a curentului care s-a format in jurul blogului sau si il considera responsabil de ceea ce se comenteaza aici. Reactia d-lui Lazar este insotita de "sustinerea" admiratorilor domniei sale. Nu este nimic greu de inteles. Concluzie: asa cum am sustinut si mai sus, trebuie mai mult discernamant in comentariile care se fac. Ele pot face rau (in cazul de fata lui Horhhe). Bine ar fi ca ele sa fie documentate si sa puna accentul pe argumente logice si nu pe exacerbarea unor stari emotionale.

    ReplyDelete
  36. eu nu mai continui polemica asta ca nu are sens...tu il aperi neconditionat eu imi apar parerea mea nu pe Dl Dinu care e baiat mare si-si poate duce luptele singur.
    cand ai un blog iti asumi si parerile in contradictoriu indiferent de natura lor. Daca nu reusesti sa faci asta e pur si simplu problema ta.

    ReplyDelete