Thursday, March 11, 2010

“Stop Morder! Braşov=Auschwitz”

Pe strazile Brasovului a aparut nu de mult un afis cu care empatizez, evident extrapolind mesajul prezentat, la actualitatea cotidiana.Daca e sa compar ce se intimpla acum la anumite niveluri in Brasov, ba chiar in tzara, as fi mers mai departe si as fi scris Romania=Auschwitz



Citiva baietzi cu pula mare si cuaiele tari s-au hotarit ca periodic sa dea cite o palma actualului sistem, reusind, nus prin ce magie, sa "posteze" afise de mari dimensiuni in locuri cheie si cu "mare vad" din orasul Brasov.Nu pot decit sa salut si sa sutin o astfel de initiativa ce dovedeste pe linga riscuri, o modalitate de originala de rezistenta la cacaturile si muia ce o luam zilnic de la marele sistem democartic rominesc.Care este.Fireste.

Camelia Onciu, jurnalista, trateaza obiectiv problema in articolul neaei:

Totusi, un partizan portocaliu, folosind ca unealta propriul ziar aproape falimentar, contraataca aici.

La rindul sau, un cetatean ii raspunde:
"Pai cum măi “maestre” Marius Stoianovici să arunci cu căcat într-un simbol atât de puternic? Şi cum? Promovând chiar unele din metodele împotriva cărora s-a îndreptat gestul lui Liviu Cornel Babeş? Prin cenzură? Pardon, “reglementare”… Păi, în primul rând, dacă voiai ca pe panou să scrie Auschwitz=? sau Brasov=? trebuia să te duci dumneata la Liviu Cornel Babeş şi sş îl rogi frumos să-şi schimbe pancarta cu una mai blândă. Cred că înţelegea omul că nu e cazul să facă atâta vâlvă, că ar trebui să fie mai cuminte şi mai rezervat în declaraţii (mă rog, inscripţii). Îi explicai frumos că or să se trezească unii, la 21 de ani de la moartea lui, să aducă aminte concetăţenilor că pe vremuri mai existau şi oameni cu coaie, care aveau de spus nişte adevăruri înfricoşătoare şi pe care le-au spus cu preţul vieţii. Sunt convins că ar fi înţeles. Şi după ce ar fi înţeles… te-ar fi scuipat fix între ochi. Sunt convins că în fostul regim ai fi fost mai mult decât apreciat pentru fervoarea de care dai dovadă în a promova anihilarea dreptului la o exprimare liberă. Citind monstruozităţile pe care le-ai debitat nu pot să nu mă gândesc la faptul că sacrificiul lui Liviu Cornel Babeş a fost, cum atat de frumos ai spus în limba de lemn, inutil. A fost inutil pentru tine şi pentru cei ca tine, care încă vă mai scăldaţi în apele jegoase ale comunismului şi aţi târât simbolurile în mocirlă. Memoria poate aduce durere, dar negarea memoriei duce la ceva mult mai rău: duce la exact ceea ce a mai fost. Hai să ardem şi cartile cu care nu suntem de acord. Nu?

Prin apariţia lui “Stop Morder! Braşov=Auschwitz!” pe străzile Braşovului anului 2010, nu este denigrat numele oraşului, tovarăşe Stoianovici, ci, dimpotrivă, este transformat într-un nume care reprezintă CEVA, într-o ţară în care nimic nu mai are însemnatate. E un oraş pentru care au murit oameni ce luptau pentru libertate. Un oraş care are eroi pe care încearcă să şi-i respecte, într-o vreme în care laşitatea şi nemernicia au devenit valori.

Din păcate asta este atitudinea generală, nu doar în Braşov, ci în ţară. Ni se cam rupe de Revoluţie. Ni se cam rupe de toţi cei ce-au murit în închisori. Ni se cam rupe de tot ce s-a întamplat în comunism." (cetatzeanul Y.)

(tot articolul aici)

Tot cetazeanul ne explica pe final:

"Liviu Cornel Babeş şi-a dat foc pe pârtia Bradul, din Poiana Braşov, pe 2 martie 1989, în semn de protest faţă de atrocităţile comise de sistemul comunist in România. În urma lui au rămas aceste cuvinte, scrise pe o pancartă: “Stop Morder! Braşov=Auschwitz”
Călin Nemeş, în timpul Revoluţiei, a ieşit din rândurile manifestanţilor şi, deschizându-şi cămaşa, i-a provocat pe soldati sa tragă. Au facut-o. A supravieţuit rănilor şi, până în 1993, a cerut cu insistenţă aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili cu uciderea si rănirea a zeci de demonstranţi paşnici din centrul Clujului. Nefiind bagat în seamă de catre organele de drept şi chiar de către opinia publică, Nemeă s-a spânzurat pe 8 iulie 1993, arătând că din 2 martie 1989, ziua morţii lui Liviu Cornel Babeş şi până la propria sa moarte, 4 ani mai târziu, în Romania nu s-a schimbat de fapt NIMIC." (cetatzeanul Y.)


P.S. din campania lor anterioara va mai prezint un astfel de inscris:



Sunt baietzii astia cu capu`?..sau societatea in care traiem ne inbolnaveste impingindu-ne la originale forme de protest ?
Sa traim bine deci..care este.Si in aceiasi ignorantza, prostie si zgomot de manele ce ne caracterizeaza natia de cacat.
.

9 comments:

  1. Brasovul, Romania in general este departe de ceea ce fenomenul Auchwitz a lasat ca marturie istorica. Am fost la Auschwitz, am stat de vorba cu fosti detinuti, i-am ascultat, am facut fotografii acolo (publicate in Romania si UK), dar crede-ma Georgele, ca nimic nu a fost sau poate fi comparabil cu Auschwitz-ul anilor 1939-1945.

    Se poate vorbi de repetivitatea asa-numitului fenomen de "mass murder" sau "genocid" similar celor intamplate la Auschwitz in perioada mai sus mentionata, ca de exemplu razboiul civil din Ruwanda (1994) sau nu departe de noi, in tara vecina ex-Yugoslavia (genocidul inceputului de ani '90 de pe perioda razboiului civil de acolo).

    Romania nu este un Auschwitz si atat...in Romania se intampla exact ceea ce se intampla si in Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, adica mai in tot fostul bloc comunist; incercam sa scapam cu totii de o povara de 60 de interdictie si frustrare. Lucrez aici in UK cu oameni din tarile mai sus mentionate si parca am crescut impreuna doar ca vorbim alta limba. Avem aceleasi probleme acasa in tarile noastre si nu stim cand o sa se termine...pana atunci stam bine unde suntem.

    Sunt sensibil la ceea ce Auschwitz poate insemna atat cat am putut intelege pana acum din ceea ce am citit, invatat si trait, de aceea cred ca o comparatie a situatiei socio-politice a Romaniei anului 2010 cu cele intamplate la Auschwitz este mult prea exagerata.

    Sa de-a Dumnezeu mai multa minte si intelepciune celor care se doresc la carma Tarii Romanesti, atat imi doresc si cred ca lucrurile ar incepe sa se schimbe si la noi, dar ma tem ca va trebui sa asteptam mintea de pe urma a romanului sa se trezeasca pana sa se intample ceva cu adevarat.

    Toate bune acolo si salutari!

    ReplyDelete
  2. Respect L.C. Babes! atat am de zis...
    http://www.liviubabes.ro

    ReplyDelete
  3. Multam de sustinere jupane Horhhe .. in numele GetBeGet

    ma inclin cu respect

    ReplyDelete
  4. Ce martir. Si ce ziarist... Vai de tara asta...

    ReplyDelete
  5. Domnule Moldovan esti dus!
    Nu e nici o comparatie., E un citat de pe pancarta scrisa de LIVIU CORNEL BABES în ziua în care și-a dat foc pe pârtie în semn de protest pentru ce se intâmpla acum 21 de ani.
    Si cred ca sacrificiul lui a fost facut si ca tu sa poti scrie acum liber părerile tale.
    Cred ca poti sa-i porti putin respect!

    ReplyDelete
  6. Brasovul, Romania in general nu a fost niciodata si nu este nici in ziua de astazi un Aushwitz, indiferent de cine, cand si cum a spus-o, "steelule".

    Am inteles mai bine decat crezi tu ceea ce acest topic propune. Faptul ca am ales sa ma exprim momentului actual (timpul prezent gramatical) nu a fost intamplator, dar nu-ti voi explica tie acum de ce. Poate peste vreo 5 ani cand o sa ti se mai ingroase sangele si nu ai sa mai fii atat de "iute".

    Cat despre Liviu C. Babes, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, va ramane un martir pt multi, sper.

    ReplyDelete
  7. Dupa 20 de ani de democratie originala gestul d-lui Babes si al celorlalti asemeni domniei sale ( revolutionarii autenticii din '89 si nu numai..) ne indeamna mai mult decat oricand la reflexie ...Din pacate asa cum sesiza si regretatul Calin Nemes,in anumite privinte putem afirma si acum : nimic nu s-a schimbat ! Posibil ca Romania celor care se saluta cu " sa traiti bine " sa reprezinte astazi o " majoritate " ( aceea natie de cacat ca sa va citez ) ale carei mentalitati,metehne si apucaturi suntem mai mult sau mai putin obligati sa le suportam...Sau sa emigram..Pe de alta parte aceste gesturi,atitudini," miscari de rezistenta" mai mult sau mai putin intelese si vizibile ne sugereaza ca inca nu este totul pierdut..Existenta si dezvoltarea unei societati civile autentice este vitala pentru viitorul Romaniei..Ramane de vazut cand anume se va manifesta cu adevarat si aici fac o comparatie cu miscarile masive de protest ale societatii civile din diferite tari europene ...Pina una alta avem un presedinte proaspat membru al academiei .. Sa auzim numai de bine!

    ReplyDelete
  8. servus
    o abordare cit se poate de corecta a chestiunii...
    ca brasoveni intelegem foarte bine de ce...
    toate cele bune!

    ReplyDelete
  9. Este si in Bucuresti o campanie, nu stiu cati ati observat-o - in care se rescriu textele din mai 68 din Franta, care sunt destul de actuale pentru noi - deci suntem cam cu 40 de ani in urma... deocamdata. http://thesocietyofthespectacle.tumblr.com/post/395710613/lanouvellevague-project-revolution-je-taime

    ReplyDelete