Monday, March 15, 2010

. de vedere



Ma dadusi putin pe Net si descoperii un text pe blogul lui Yokko, pe care vi-l impartasesc si voua. E scris bine, si e postat exclusiv pentru cine stie sa "ceteasca", si mai ales pentru cei ce intr-un buzunar detin compasul iar in celalalt echerul.G-ul vine oare de la expresia regasita in articol " Gindeste cititorule" ?
Un text ce se pliaza perfect peste realitatile social-politice dar care, pe undeva, manipuleaza cititorul distragindu-i la fel de perfect atentia de la conotatiile profund foucault-ice. Dincolo de politic, social, economic si actualitate descoperim un plan conceput si inceput cu mult inaintea multora, pus in aplicare in orice sitem, mulat creativ pe legi guvernamentale si dogme religioase. Il regasim peste tot si in tot, chiar si dincolo de puterea noastra de intelegere. Suntem oare fiecare din noi proprii dresori a unei constiinte ce demult si-a pierdut individualitatea ?

Iata si textul scris de Yokko:

"Zicea un insomniac pe un blog ca “acum lumea se gindeşte la somaj, la intretinere, aia mai nefericiti la titele lu’ braileanca…”. OK. Atata vreme cat poti trai cu ideea ca destinul tau e condus de niste oameni care nu au nimic in comun cu dorintele tale, cu sufletul tau, cu trairile si aspiratiile tale, inseamna ca totul merge cat se poate de bine si ca deja poti sa mori linistit, ai facut tot ce-ti statea in putere sa-ti creezi realitatea perfecta. Atata timp cat accepti supus ca viata sa-si urmeze cursul, pentru ce te-ai mai da jos din pat? Pur si simplu pentru ca daca tot te-ai nascut trebuie sa faci ceva ca sa nu te plictisesti pana mori? Tinem cu orice pret sa infirmam teoria evolutiei. Din punctul asta de vedere evolutia are un singur punct terminus: totalitarism, urmat de (auto)exterminare. E singura modalitate prin care se poate termina totul.

Gandeste-te, cititorule. Atata vreme cat exista o putere, aceasta reprezinta si o constrangere. Prin legi, prin inducerea unor modele de (con)vietuire, prin media, etc. Nu pot sa spun ca nu sunt de acord, intr-o oarecare masura, cu asta. E sigura modalitate probata de a tine in frau o cantitate mare de oameni. Termenul de cantitate nu e folosit intamplator. In momentul in care societatea se obisnuieste cu un anumit mod de viata, atunci actiunile ii sunt cel putin previzibile. De aici pana la un control al maselor nu mai e nici macar un pas. Cu atat mai putin de la constrangere la transformarea acesteia intr-o ignoranta, care de la autoimpusa devine naturala. Rezulta ca avem nevoie de conducere, respectiv constrangere. Pentru ca singuri nu ne putem controla. Dar de la a considera natural controlul si pana la a-l accepta orbeste, pana la nivelul in care statul e fiecare dintre noi pentru ca altceva nu stim si chiar daca aflam, refuzam sa constientizam doar pentru ca e mai comod, e o cale indezirabila si umilitoare.

Repet. Controlul e mai mult decat necesar pentru ca suntem animale si avem nevoie de dresor. Pentru ca viata nu mai o scena de ceva vreme. E un circ ridicol. Tot atat de necesara e si manipularea. Primul gand care si-ar putea face loc printre sinapse ar fi, in mod normal, “pai asta inseamna ca nimic nu se schimba niciodata.” Corect. Orice forma de conducere se va baza pe constrangere si manipulare pentru a putea controla masele. Conteaza doar in ce constau constrangerea si manipularea. Libertatea de fapt nu exista. Exista lupta pentru o oarecare senzatie de libertate. Nu libertatea ne implineste, ci lupta pentru ea. Si daca e sa ne gandim si mai departe, nici macar asta nu conteaza. E o problema de standard, implicit de multime. Atata vreme cat oamenii vor putin, putin li se va da (rezultat la care se ajunge tot prin constrangere si manipulare). Problema vine de la cei care vor mai mult decat o intretinere, un somaj sau tatele lu’ braileanca.

Oare asta sa insemne?" (Yokko)

P.S. Sah la un rege subteran.Urmatoarea mutare..la suprafatza.
.

3 comments:

  1. da, e un punct de vedere.
    Yokko a descris acolo mai mult o morală a celor slabi. Ideile se regăsesc în doctrinele lui Nietzsche, Marx...
    morala celor puternici contează. capete plecate se vor găsi oricând şi oriunde. acum depinde de ce parte a baricadei te afli. strict ideologic vorbind. şi nu mă refer la puterea/constrângerea legii/societăţii, ci la puterea pe care o deţii sau nu asupra propriei persoane.
    oricum, din punctul meu de vedere, cel mai mare manipulator de pe lume a fost Religia.

    ReplyDelete
  2. Nasol punct de vedere, Mihaela. Morala celor puternici a fost şi va fi întotdeauna a celor care îi conduc pe cei slabi. Eventual a unora care li se opun. Dar acum nu mai există opoziţie. Trebuie să fii tâmpit să crezi că mai există, dacă te uiţi în jur.
    Cel mai mare manipulator de pe lume a fost... acelaşi mereu şi a luat diverse forme, nu religia în general. Ce, vrei să spui că oamenii sunt mai puţin manipulaţi, când se închină zeilor Carrefour, Credit, ProTV şi n-o mai rup pe la Biserică decât cel mult din complezenţă pentru bătrâni şi „cei câţiva tineri nebuni şi manipulaţi de religie”? Poate ar fi mai bine să nu dai sentinţe unor lucruri pe care nu le cunoşti cu adevărat.

    Auzi aici: dacă eşti de acord că imaginile sunt folosite la greu pentru manipulare, atunci de ce mai faci fotografie? Ha? Una e să enumeri cazuri individuale şi alta e să faci o generalizare macabră, la fel de macabră precum ideea de globalizare şi standardizarea excesivă. Fiindcă, în mod ironic, exact prin operaţia prin care aplici eticheta unui fenomen ca întreg ai ajuns şi tu, alături de mine şi restul lumii însemnată în frunte cu o cifră oarecare. Cetăţeanul X din comunitatea Y a ţării Z. Nimic altceva decât un pion într-o mare de frunze suflate de un grup restrâns de indivizi unde le pofteşte inima.

    Fiindcă, contrar unei opinii din păcate generale a intelectualilor contemporani, orgoliul faptului de a şti că ai un bagaj cultural şi intelectual bunicel sau chiar solid nu te fereşte de manipulare şi de statutul Cetăţeanului X. Gândiţi-vă!

    ReplyDelete
  3. Anonime, îmi menţin punctul de vedere, aşa nasol cum zici că e. e fix părerea ta :D
    da, este nevoie de manipulare, pentru că altfel, cei puternici nu ar mai fi puternici dacă nu ar avea nişte oameni slabi care să îi facă pe ei puternici.
    eu nu privesc fotografia (mea) ca pe o formă de manipulare. ci ca pe o formă de exprimare. Te-ai simţit manipulat de vreo fotografie de-a mea?! Mi-e cumplit de greu să cred aşa ceva...
    când am spus că eu văd religia ca un mare manipulator, nu am spus că e singurul. dar dacă te-ai uita mult înapoi în istorie...

    ReplyDelete