Tuesday, November 9, 2010

Battle of Heroes

Battle of Heroes



"Istoria, seamana de cele mai multe ori cu o poveste despre ce a fost. Mai precis o poveste despre ce razboaie au fost.

Si inevitabil, cine a luptat in aceste razboaie si, mai ales, cine s-a distins prin fapte de vitejie. Cine a dat bir cu fugitii si cine a ramas erou. Pe campul de batalie, primind pe frunte frunzele de laur, sau doar in amintirea urmatoarei generatii.De fiecare data, in mod fundamental gresit trasam o linie precisa intre bine si rau, intre buni si rai… Fara indoiala ca atacatorii din toate razboaiele de cucerire au fost rai. Dar si cel care apara cetatea putea fi rau atunci cand nu se multumea sa scoata atacatorul din lupta, ci il masacra cu salbaticie. Sau cand isi lovea copilul cu biciul pentru cai. Iar la polul opus, cel mai feroce razboinic putea fi un tata bun, atunci cand isi mangaia copilul.

Astfel, figura oricarui razboinic modern sau barbar, pusa in spatele unui copil, capata in mod intrinsec valente de arhanghel pazitor. Arma cea mai perculoasa devine un scut simbolic in apararea celor inocenti. Desigur din punct de vedere filozofic e usor sa manuiesti conceptele si sa orientezi opiniile. Dar din punct de vedere estetic, alaturarea cestor doua contrarii este si mai socanta. Pentru ca vezi efectiv ca in orice fiinta vie zace acel instinct primar care nu tine cont de ratiune, de logica, de calcule:grija pentru progenituri. Sa fie asta lumina din imensul intuneric numit societate umana?
Sa fie oare singurul lucru ce ne mai leaga intr-un mod sublim de echilibrul naturii? Da! Orice razboinic, prezent sau viitor, poate apara o fiinta inocenta, chiar daca o face prin insasi rautatea sa."
(Spartacus)

5 comments:

  1. De exceptie si imaginile si textul.

    ReplyDelete
  2. :)...asa este...cred ca e destul de greu sa-i explici unui copil....cu adevarat...despre razboinici....sa ne gandim la cruciade...si ce faceau cruciatii...sau mai recent la razboaiele golfului...Abu Ghraib... frumoase fotografii...cand am citit textul ascultam...Steve Vai http://www.youtube.com/watch?v=9IrWyZ0KZuk deci superba postare... Felicitari

    ReplyDelete
  3. sincer... m-a dat pe spate ultima fotografie...

    ReplyDelete