Tuesday, August 31, 2010

Festivalul Istoric din Cetatea Rîşnov




"Cetatea Rîşnov a devenit, timp de trei zile, un adevărat cîmp de luptă între soldaţii vremurilor apuse, loc unde vizitatorii au avut parte „pe viu“ de lecţii de istorie inedite "

Voie bună şi multă istorie în Cetatea de la Rîşnov. Aşa cum îi şade bine unui loc încărcat de istorie din inima Transilvaniei. Sub zidurile vechi ale cetăţii „s-au luptat“, în acest week-end, nu mai puţin de 150 de soldaţi din diferite perioade istorice, de la cavaleri medievali pînă la soldaţi din cel de-al Doilea Război Mondial, asistaţi de aproximativ 10.000 de vizitatori curioşi. Totul pentru a sărbători cum se cuvine cea de-a doua ediţie a Festivalului Academic de Reconstituire Istorică, intitulat ,,În numele trandafirului“, organizat la iniţiativa Primăriei Rîşnov şi a Asociaţiei Rosenau Turism.

"Printre aşa-numiţii „reenactori“ s-au aflat şi directorul Muzeului Casa Mureşenilor din Braşov, Valer Rus, dar şi primarul oraşului Rîşnov, Adrian Veştea. Acesta a purtat, la fel ca anul trecut, o uniformă de primar identică celei care se purta în 1780. „Anul trecut am purtat o uniformă asemănătoare, dar împrumutată. Pentru anul acesta mi-am confecţionat, la comandă, o uniformă de primar din anii 1780, exact după un model din perioada respectivă“, a spus Veştea."
(Mihaela Gradinaru)

6 comments:

  1. ..cele din mijloc sunt preferatele mele ...!o poveste frumos spusa si frumos fotografiata Maestre..!

    ReplyDelete
  2. interesante si bine facute,comme d'abitude!...pare totusi ca antrenezi partizani pentru o gherilla.....

    ReplyDelete
  3. mai c-aş jura ca a treia e de-atunci de demult, dacă nu i-aş avea şi eu rătăciţi prin vreo poza :)
    faine totate.

    ReplyDelete
  4. Mi-e şi teamă să vă spui că mie îmi plac pozele astea cu soldaţi/ostaşi/oşteni sau cum le-o fi zis lumea în vremurile lor....
    Nu îmi săriţi în cap dar îmi place şi maniera în care au fost fotografiaţi şi maniera în care au fost prelucraţi. Al treilea trio, la care făcea vorbire Mihaela îmi place şi mie mult, e veridic!
    Dar cel mai mult îmi place de luptătorul cu butelca la brîu, mă înţelegeţi... uite la el ce inspiraţie poietică, ce trăire...bravo!

    ReplyDelete