Tuesday, April 20, 2010
Junii Brasovului
• Cîteva mii de braşoveni şi turişti au împînzit străzile din centrul Braşovului pentru a saluta coborîrea junilor în cetate
• Şi Consiliul Judeţean a vrut să salute junii, cu salve de tun din Turnul Alb, gest care a cam băgat spaima în caii junilor
Îmbrăcaţi în străvechile şi valoroasele lor haine de sărbătoare, călare pe cai împodobiţi cu ciucuri şi panglici colorate, aproximativ 180 de juni braşoveni, din toate cele şapte grupuri, au defilat pe străzile Braşovului, ca în fiecare an de Duminica Tomii, fiind întîmpinaţi cu urale şi aplauze de cîteva mii de persoane. Încă de la ora 10.00, braşovenii şi turiştii s-au adunat de-a lungul străzilor din centrul Braşovului, pe traseul paradei junilor. Oamenii au venit pregătiţi cu umbrele şi haine de ploaie, însă vremea nu a sabotat sărbătoarea junilor, doar cîţiva stropi udînd asistenţa la începutul paradei. Ghidaţi de o fanfară militară, junii au coborît în cetatea Braşovului cu mare alai şi i-au salutat pe cetăţeni cu tradiţionala urare „Hristos a înviat!“. Plecarea alaiului s-a făcut, ca în fiecare an, din Piaţa Unirii, unde s-a consemnat chiar atunci şi un mic incident: doi armăsari nărăvaşi s-au înfruntat scurt. Din incident a ieşit puţin şifonat şi cu costumul uşor murdărit unul dintre călăreţi, chiar vătaful Junilor Dorobanţi, care a fost aruncat din şa. Omul şi-a reluat însă repede locul, neavînd nevoie de îngrijiri medicale.
Serbare cîmpenească „Între Chetrii“
Parada Junilor respectă de ani buni acelaşi traseu. Junii au pornit din Piaţa Unirii, au coborît pe strada Mureşenilor - Bdul Eroilor - Strada Republicii - Piaţa Sfatului şi apoi spre Pietrele lui Solomon unde la locul numit „Între Chetrii“ s-a încins o sărbătoare cîmpenească pînă spre seară. Junii au jucat hora şi au aruncat buzduganul, într-o probă de îndemînare şi curaj ce datează din vremuri străvechi. Pe tot parcursul paradei, accesul auto a fost blocat pe traseul Piaţa Unirii - str. Constantin Brîncoveanu - str. George Bariţiu - str. Mureşenilor - Bulevardul Eroilor - str. Poarta Schei - str. Prundului - str. Pe Tocile - Pietrele lui Solomon.
Salve de tun pentru Juni
Consiliul Judeţean Braşov a pregătit, în acest an, şi o surpriză pentru juni şi i-a salutat, la ora 12.00 fix, cu cîteva salve de tun trase din Turnul Alb. Gestul i-a luat însă prin surprindere pe unii dintre călăreţi, dar mai ales pe caii lor care s-au speriat foarte tare şi au fost cu greu struniţi. „Ne-am gîndit să salutăm junii braşoveni aşa cum se cuvine, tot aşa cum se făcea şi pe vremuri, încă din timpul Imperiului austro-ungar cînd coborîrea junilor în cetate era salutată cu salve de tun“, a spus Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov. După retragerea junilor, în Piaţa Sfatului, braşovenii au putut să vadă programul „Tradiţiile militare ale Braşovului“. Cavalerii teutoni (începutul secolului al XIII-lea), ostaşii din epoca judelui primar Michael Weiss (începutul secolului al XVI-lea) şi garnizoana habsburgică din vremea războaielor napoleoniene (începutul secolului al XIX-lea) au stîrnit admiraţia publicului.
După defilarea junilor, ostaşii şi-au făcut rondul pe străzile oraşului vechi. De fapt, preşedintele CJ Braşov a declarat că vrea ca, începînd de astăzi, la ora 18.00, în fiecare zi, pe toată durata sezonului cald, în Piaţa Sfatului să fie organizată schimbarea gărzii între ostaşii secolului XIII-lea - XIX-lea, în sunetul „trompeţilor“ din Turnul Sfatului.
Obiceiul junilor
• Obiceiul junilor este o carte de întemeiere, un străvechi ritual dacic, transmis din generaţie în generaţie, un act de identitate al Scheiului. La origini, junii sînt o castă militară, ce reia pur şi simplu obiceiuri dinainte de Hristos, o străveche serbare de primăvară, care celebrează reînvierea naturii, victoria soarelui asupra iernii şi începutul unei vieţi noi. Junii din Schei şi cei din Braşovul Vechi împart tradiţii comune şi au fost uniţi spaţial, înainte de venirea saşilor, care treptat i-au separate de Cetate. Abia după 1918 li s-a permis revenirea în Scheii braşovechenilor.
(articol Mihaela Grădinaru)
pentax k20d
danubia 135mm, m42
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
frumos...bine ca se mai pastreaza astfel de obiceiuri...
ReplyDeletepacat ca nu sa pastrat si baterica mea..:D decit 20 de min :(
ReplyDeletenota bene...
ReplyDeleteadu niste acumulatori normali man si facem naibii o baterie :)))
ReplyDeletema inlcin (la amandoi)
Frumos reportaj,nr.1 si 3 sunt excelente,felicitari.
ReplyDeletefoarte bune pozele, super.
ReplyDeleteFelicitări pentru fotografii şi mica lecţie de istorie. Este timpul să se ştie că sărbătoarea Junilor din Braşov nu este una folclorică ci una militară din vremuri străvechi şi poate că ar trebui să folosim mai des numele "Între Chetrii" şi nu cel care slăveşte un aşa zis rege "nepământean". Nu ştiu câţi au văzut SFINXUL din interiorul cetăţii naturale "Între Chetrii".
ReplyDeleteAr fi multe de spus despre istoriile ascunse ale locurilor. Multe vor trebui descoperite.
Felicitări pentru postare şi la mai multe de acest gen, Braşovul are multe de spus.
Bun postul, felicitari.
ReplyDeleteam fost pe-acolo. mult mai interesanta a fost insa, pentru mine ca turist, intalnirea cu vasile oltean (preot, profesor universitar) care ne-a explicat pe scurt cate ceva din obicei si din cartea caruia am aflat despre origine, datini si piedici puse de regimul comunist acestui obicei.
ReplyDeletepartea buna ar fi fost daca as fi citit cartea inainte de duminica tomii si de asemenea daca as fi avut vreme sa-mi petrec toata ziua cu junii.
as nota ca informatie interesanta urarea "hristos a-nviat" pe care o adreseaza junii si care e dovada unei adaptari a religiei crestine la inceputuri pe obiceiurile locale. caci ma-ndoiesc ca si acum doua mii si ceva de ani tot "hristos a-nviat" urau.
per total, un ansamblu de evenimente ce merita cercetat in detaliu si nu doar privit. si o nota de individualitate nationala ce in capitala cel putin s-a pierdut.
Pupa-l in cur pe Cacancescu.
ReplyDeleteEventual pune-ti un banner pe site cu "Acest blog a fost dezvoltat de Consiliul Judetean Brasov, prin grija Presedintelui Multiubit Aristotel Cacancescu" . Bafta.
cine o avut ideea aia "geniala" de proasta cu tunurile cand trec junii e un mare prost...bai baiete caii so-r speriat de numa numa cand se auzea prostile alea voastre ce tunuri...eu am fost calare si am simtit calu sub mine...asta cu Cavalerii lu Cancescu e o replica la Junii din Schei...e un mic razboi intre Cancescu si Scripcaru...vai de voii
ReplyDelete