Sunday, September 6, 2009

CUM "INVECHIM" O POZNA










In principiu totul e super simplu.
Alegem o poza buna, evident (foto1). Atentie ! Fara un original bun, fix pula postprocesare buna.
Incarcam apoi peste imaginea originala straturile cu texturile ce ne convin pentru procesare (selectati staturile cu texturile, ctrl+t, apoi intindeti texturile fix peste imaginea originala, enter)
In functie de texturile alese puteti opta pentru diferite moduri de transparenta.
Eu personal, folosesc numai doua texturi (foto2, foto3). Primul strat cu transparenta in mod hard light, al doilea (cel de sub primul strat) cu transparenta in mod color dodge.
Rezultatul acestor primi pasi il vedem in imaginea numarul 4 (foto4).
Daca prin suprapunere, elemente din componenta texturilor acopera inestetic anumite parti de importanta a imaginii originale atunci selectm fromos clone stamp tool(s) din meniul stinga al PS, setam urmatoarele valori pt acest tool: mode normal, opacity 40%, flow 40% si cu atentie rectificam zonele neplacute.(foto5)
Avind in vedere ca "invechim" o imagine, trebuie ca virgula cromatica acesteia sa fie mai fada. In mod automat trebuie sa desaturam coloristica si sa luminam putin poza. Image -> Adjustment -> Hue/Saturation // Saturation -24, Lightness +5. Valori folosite pt imaginea de fatza. Rezultatul: (foto6)
Vignetam apoi putin imaginea rezultata ( inegrirea usoara a marginilor fotografiei) dupa care o mai tavalim o data prin aluatul Saturation-Lightness. (foto7)
Pasul urmator e sa modificam in stil "vintage" tonalitatile imaginii. Pentru asta mergem la Image -> Adjustment -> Color Balance, si in functie de tonalitatile originale modificam valorile astfel incit sa obtinem un aspect cit mai "vintage". Pentru imaginea de fata am folosit urmatoarele valori: Cyan +16, magenta -10, yellow 0. (foto8)
Ultimul pas: filter -> Sharpen -> Unsharp Mask... resize, save as..si gata poza.
A fost greu ? Bat pariu ca nu.
Toate bune.

P.S. Daca aveti intrebari, raspund cu placere.

14 comments:

  1. Oh, ce ma bucur!
    http://www.flickr.com/photos/41953634@N06/3893056996/

    Tu cum ai prelucra fotografia asta?
    Vreau sa para mai batrina.

    ReplyDelete
  2. exact acelasi procedeu de mai sus.maine o sa iti arat cum se pocedeaza. fiind deja o imagine monocrom e si mai usor. aplici doar texturile si cam atit. lasa id de mess sau email a-ti putea trimite imaginea ta "invechita"

    ReplyDelete
  3. Sefule multumim mult si felicitari de tutorial! Grozave si texturile alea 2

    ReplyDelete
  4. Cu placere.
    Ca texturi poti fotografia cam orice. Geamuri murdare si zgiriate, fum, nori, ziduri, foi de hirtie mototolie, nisip, stinci, tot ce cit de cit uniform si repetabil in forma. In adobe putei combina la nesfirsit aceste elemente primare, pt a obtine noi si noi texturi.
    Mai puteti folosi si programe specializate pt a obtine digital fel de fel de texturi interesante.
    Pentru efectul vintage al fotografiei, sugerez ca texturile sa se balaceasca in tonalitati calde.Galben pai, maron, combinatii ale acestora.

    ReplyDelete
  5. Foarte didactic, vezi că se poate? Chiar vroiam sa-ti cer şi eu 'filtrul ăla' de-ţi învecheşti tu pozele cu el. Io în Locul tău aş organiza nişte şcoli foto, că oricum ştii mai multe decît alţii cu pretenţii de profesori.

    ReplyDelete
  6. Bah nenea, da sarmale stii sa faci?

    ReplyDelete
  7. Salutari din Cozla, oricum....

    ReplyDelete
  8. ...si de pe Terasa Boema...

    ReplyDelete
  9. frumos si explicit tutorialul, credeam ca folosesti ceva mai complicat, dodge+burn cu modificari de opacity si flow pt minunile care-ti ies, da` uite-asa faci omu` sa incerce si el

    ReplyDelete
  10. Mestere, mersi fain ptr lectie si ptr rabdare!
    Raman dator! :)

    ReplyDelete
  11. Fain tutorialul
    "Asa cui faceam si eu,
    Poate chiar mai dichisit.
    Insa, vezi, nu m-am gandit..."

    ReplyDelete
  12. Buna dimineata! Vazui si eu acum acest articol, care ma ajutat mult. As avea totusi o intrebare: texturile pe care le folosesc cu ce proportie trebuie redimensionate astfel incat sa nu devina neclare? Multam!

    ReplyDelete
  13. Buna ziua! As dori niste critici la aceasta postprocesare: http://500px.com/photo/4241598 Multumesc!

    ReplyDelete