Wednesday, May 19, 2010

"oportunismul fotografic" si criza.



Citesc cu dezamagire pe situl lu` maestru` Dinu urmatoarea informatie:

posibila oportunitate

unde se zice:

"Foto4ALL este o expozitie cu vinzare organizata in interesul fotografilor, a carei tinta este aceea de a incuraja atit talentele emergente cit si artistii recunoscuti sa expuna si sa isi vanda lucrarile."

Treba incepuse sa sune bine, promitzator si chiar ma gindeam: ia uite ba..se intimpla ceva bun in sfirsit.Asta pina cind...dau de cele scrise mai jos:

"taxa de participare pentru fiecare fotografie exponabila este de 120 RON (fara TVA ; se plateste doar pentru numarul de fotografii pe care artistul doreste sa le expuna, in urma jurizarii)"

Pai domnilor organizatori..ca tot veni vorba de solidaritate pe timp de criza..futui dumnezeii masii de cretinatate, chiar nu se putea da un ajutor real acelor tineri artisti si necunoscuti de care tot vorbiti voi, astfel incit sa nu plateasca barem jumate din costurile cretine impuse de voi ?
Va garantez ca sunt zeci de oameni talentati in ale pozarelii care nici macar nu au bani sa treaca strada..daramite sa plateasca 120ron ori 10 lucrari..!!!
120 de ron pt un print 50x70 ? :))) ma lasi..
eu dau de ex 50 ron pentru un print pe pinza 60x40 cu tot cu rama.Ce sa inteleg din cerintele voastre ? Ca va ustura bozonarele si mai cautatzi niste cretini cu dslru in git si capu gol care sa va ma mareasca veniturile ?
Bat pariu pe orice ca jurizarea va fi facuta cu pula, ca ii doare in cur pe domnii din juriu ce aberatii colorate trimiteti voi acolo.Ei sigur vor accepta la fiecare 10 din 10, indiferent de calitate si continut..ca doar 10x120 fuck 1200 ron, nu ?!
Va arunca cu scuipat in ochi si va fenteaza cu texte de genul: vaoi platiti ca noi vi le vindem.Un rahat cu apa rece, si ma mir ca Dinu Lazar pe care il respect ca fotograf dar mai ales ca om, nu pune dintr-o pozitie mai avantajata un picior in prag pentru a da cu adevarat o sansa celor ce pot dar nu au cu ce, explicindu-le organizatorilor ca promovarea valorii nu se face cu profit.La fel de bine bat pariu ca "se vor vinde" stric lucrarile ce apartin apropiatilor celor din juriu.
Mai jos aveti membrii juriului, care...o apa si-un pamint:

Liliana Popescu, curator si co-ordonator de proiecte culturale
Corina Duma, grafician si lector la facultatea de Design, Universitatea de Arte Bucuresti
Serban Mestecaneanu, fotograf, directorul Salonului de Fotografie

Deci, care vreti sa fiti in continuare fraieriti de "gasca" fotografica postdecembrista dar socialista, trimiteti acolo coloratele voastre..dar nu uitati sa strecurati in plic si cascavalul de rigoare.
Am apelat la aceasta postare in ideea ca domnii de la capetala,organizatorii, vor regindi intregul proiect si vor face schimbarile impetuos necesare.

1. 50% din lucrarile admise, subventionate de salon.
2. Taxa per fotografie maxim 50 ron (si asa e mult)(ca nu e salon international si nici nu are patronaj FIAP)
3. 20% din veniturile provenite din incasarile salonului redirectionate catre cei nevoiasi.
4. O asigurare de buna credinta din partea organizatorilor ca-si vor da tot interesul sa vinda lucrarile participantilor.

Daca tot e sa incurajati domnilor ceva ce se duce de ripa in Ruminica, si anume promovarea valorilor, atunci depuneti un efort si transformati aceasta intentie in fapt real.
Nu sunt rautacios, nu sunt invidios si cred doar in promovarea valorilor pe valoare, nu pe bani.


p.s.
S O L I D A R I T A T E

20 comments:

  1. pun pariu ca o sa fie plin de doritori...
    pana la urma nu e prost cine cere, e ala daca da...

    ReplyDelete
  2. bine spus & draguta fotografia

    ReplyDelete
  3. Nu stiu ce dracu sa fac...sa plang sau sa ma enervez. Ce dracu, si expoziti asta e patronata de PD??? Face parte din sistemu; de "masuri" anticriza??? Sa mearga bani la buget??? Eu nu am nimic impotriva expozitiei, asa cu 120 de ron sau 120 de euro pe fotografie expusa, dar macar sa nu se spuna ca vine in sprijinul talentelor emergente. Ca toata istoria asta a lumii demonstreaza clar ca talentele mari nu s-ar nascut din bunastare ci din saracie. Din suferinta si din neajunsurile care au umplut sufletul oamenilor si apoi au rabufnit sub forma diferitelor creatii. Daca chiar voiau sa ajute puteau gasi sponsori si puteau pune o taxa modica. 600 de lei pt sa zicem 6 poze admise este aproape salariul multora pe toata luna. Asa o sa expuna genul ala de Pintzi de facea colaje le nivel PS de gradinita, care are bani, sau vun manelist cu bani si poze de la mare cu leutul in brate. AAAA!!!!! Stiu. Tocmai ziceau ieri la stiri ca administratia prezidentiala vrea sa cumpere un D3X cu nus ce obiectiv, de 10.000 euro. Te pomenesti ca participa si Base, de aia are nevoie de aparat. Ce sa mai zic...!? Sa le multimim ca fiind criza, taxa e numai de 120 lei???

    ReplyDelete
  4. "There is but one path: to kill them all!!!!!"

    ReplyDelete
  5. Ce sa mai zic man..promovam valorile doar..ce pula mea !

    ReplyDelete
  6. Imi place juriul :))))) Ultimul a ales fotografia castigatoare la concursul Nikon pe luna martie :)))))))) simpatic. Si totusi in juriul asta nu e nimeni care sa se priceapa la fotografie? Al cui naibii e proiectul asta de "ajutorare" al talentatilor fotografi plini de bani? Aaaaa, inteleg, au cumparat licenta de la FNI?

    ReplyDelete
  7. Hmmm... Nu-i chiar asa cum zici... si aici ma refer la taxa in general... 120 de lei nu e mult din punctul meu de vedere... depinde unde si pe ce este facut printul si modul de expunere. Eu pe un print 70x50 pus pe suport de 10mm dau undeva la 80-100 lei. Dar cum dl Dinu Lazar spune ca nu e incant de print nu stiu ce sa zic. Locatia evenimentului este buna.

    Ce suna aiurea sunt urmatoarele:
    "Cei interesati sa participe, sunt rugati sa ne trimita pe adresa expo@salonfoto.ro:
    - un nr. max. de 10 fotografii in format jpeg, latura mare de 800px la 72 dpi
    - un link catre site-ul personal, blog sau un alt site unde se pot viziona alte lucrari
    - numarul de fotografii pe care doresc sa-l expuna – juriul isi rezerva dreptul de a decide numarul de lucrari exponabile"

    Deci... cum vine asta? Sa spun numarul de fotografii pe care vreau sa le expun? Am inteles ca pot sa expun max 10 dar daca trimit 10 poze ei pot alege 9 dintre ele?! O tampenie... ori te accepta ca fotograf ori nu te accepta... Poate vreau sa expun 9 fotografii si inca una sa fie o pagia alba cu punct negru.
    Apoi de ce sa trimit link catre portofoliu?!! Nu pot cauta in google numele... asa cum am facut eu cu juriul? :P

    - la conditii de participare... deci numai 70x50. Daca am poza patrata ce fac? ii pun paspartout ca asa vor ei? Unde e liberatatea artistului?!

    Cel mai important lucru... Expozitie cu vanzare... iar pozele sunt vandute de expozanti. Cum vor face asta expozantii care n-au firma sau pfa?! Si chiar asa... imi imaginez expozantii cum stau pe un scaunel si fac chitante in timpul expozitiei. Super tare!

    ReplyDelete
  8. cam de cacao toate faza... 120 de ron nu e nici mult, nici putin ... inteleg ca sunt si alte cheltuieli in afara de printarea pozelor in sine.. dar, ca multe alte proiecte facute in romania, ii facut pe genunchi .. nu se stiu toate detaliile.. daca eu consider ca o poza de a mea face mai mult de 120 de lei ... sau mai putin... ? nu se stie ..
    nu inteleg eu ce inseamna talente emergente.. emergent = cu bani de acasa ? sau?

    in sfarsit ... ce sa mai ..

    ma inclin

    ReplyDelete
  9. man..ce dreaq..120 ron PE POZA
    daca ai 10 poze asta inseamna 1200 ron.
    zici tu ca nu e mult ?!!

    ReplyDelete
  10. revin: adikatelea tu, ca sa poti expune o poza, "selectata" de juriu tre sa marci 120 ron.si apoi daca ai papagal si te stradui TOT TU sa ti-o vinzi poate ei ceva pe ea sau nu.mai mult..sau mai putin.
    adikatelea hotzii astia imi cer bani pt a-mi putea oferi "oportunitatea" de a expune si de a vinde poza..:))) lucru ce il pot face foarte bine pe internet sau in cadrul expozitiilor personale.right ?! :)

    ReplyDelete
  11. Afacerile-s la noi in floare ca lalelele in tara lalelelor :)) Mai facem un concurs... o expozitie si ne umplem buzunarele cu taxe de participare :))

    ReplyDelete
  12. Bai man Cutare si Cutare! Daca nu e mult, du-te tata si plateste 30 nu 10. Ca poate o sa fie loc de expus berechet...Cum ziceam, putea sa o faca ca afacere si gata. Cine vrea sa expuna la NOI, marca 1000 euro pe poza expusa. Foarte corect. Dar macar sa nu zica despre oprtunitate, ajutor, etc. daca chiar vrei sa ajuti, cauti 3-4 sponsori, le expui numele in expozitie, le dai 1-2 printuri pt birou sau hol...si acoperi 80-90% din costuri. Si il lasi pe sarantocul talentat sa plateasca 100-200 lei taxa totala de participare, sa aiba si el sansa sa fie vazut. Ca altfel, uite, adun eu 10 amici din BV, dam fiecare 200 lei, inchiriem sala 1 sapt-10 zile si expunem, ce pula noastra!!!!!!!!!!!! Si daca ma screm gasesc si sala la bunavointa cuiva... Platesc numai printurile mele, pe care le fac asa cum vreau. Concluzie: salutam initiativa, da de cacat gandita!

    ReplyDelete
  13. Adicatelea NU e de cacat gandita, s-avem pardoane maestre al penitzei. E bine gandita. Genial chiar, in spiritul cel mai pur romano-balcano-manelist. Neshte binevoitori, dornici de a iesi din criza impreuna cu artistii romani, au lansat o astfel de idee, asteptand sa vina ciumpalacii cu compactu' si cu telefonu', bashca niste elevi de-ai lui fratele rosu Baleanu (in apasha cunoscut sub denumirea de "Cel care pozeaza barza, baba, lumanarea, decupeaza si ia premiu") si cativa elevi de-ai lui Nea Raliu Frilensaru', iau un porcoi de bani, o pun de un chef sau orgie, iar expozitia se umple de cacaturi si astfel promoveaza arta fotografica romaneasca contemporana, iar noi ne vom minuna din nou, iar Horhhe va avea din nou un subiect pe cinste de dezbatut acilea. :D E pur si muove

    ReplyDelete
  14. Hmmm...sincer, n-avem nevoie de promovarea lor. Nu am cerut nimanui sa ne promoveze, pentru ca deja se stie ca in lumea asta ca sa ajungi sus, pe langa talent trebuie sa stii sa dai bine din coate si faci o gramada de sacrificii. Decat sa denigreze si arta fotografica mai bine sa o lase balta cu "ajutorul" lor.
    Apropos de D3x-ul de la guvern, poate are nevoie doamna Udrea de el sa fotografieze valorile tarii.
    Hai sictiri ca mi s-a facut scarba de "artistii" din Romania! Mai rezistati fratilor...cat puteti! si ultimul care pleaca sa nu uite sa stinga lumina.

    ReplyDelete
  15. Io mi-l inchipui pe base in studio, cu D3X la gat pozand-o pe Udrea goala, doar cu un voal pe ea, intinsa pe canapea si Bog tinand umbrela difuzoare...Amin!

    ReplyDelete
  16. Eu mi-l inchipui pe Boc tinandu=se de altceva in cazul asta. Amin

    ReplyDelete
  17. Scam în engleză. Excrocherie în limba română. De ce să ne ferim de cuvinte? Ingenioasă excrocherie de altminteri.
    Schema e simplă:
    1. porneşti de la premisa că există suficienţi boi în ţara asta care au bani de aruncat pe geam, care n-au printat în viaţa lor pe o hîrtiuţă mai mare de 10x15 şi pentru care dimensiunea (printului) contează.
    2. le ceri o sumă neruşinată pentru că boii aşa sunt educaţi să înţeleagă: ”foarte scump e ”foarte” calitativ”
    3. boii dau banul, nu vînd nimic, dar îşi confecţionează un cv tip ”Băleanu” (sper că nu e marcă înregistrată) şi se rup în figuri prin crîşme de fiţe enumerînd expoziţii la care talentul lor a fost expus.
    4. Toate personajele din schemă sunt fericite şi satisfăcute, în timp ce artiştii stau pe margine şi fac buru-buru din buză.

    E atît de frumoasă schema încît ar merita o ”filială” în fiecare oraş/municipiu.
    Eu v-am mai spus că şi la mine la prăvălie e la fel: dacă îi fac clientului un preţ corect (nemţesc) se cacă pe el că e prea ieftin, adică prost. Trăim într-o societate în care ”scump şi prost” e mai bine decît ”ieftin şi bun”
    Concluzia? Trăiască proştii, căci pe spinarea lor trăim

    ReplyDelete
  18. Mi-am notat. Voi fi in tara pe 29 si nu voi lipsi. Poate voi trimite si ceva imagini cu produkte de 120RON. Cat despre juriu, ce sa mai zic, uite aici :
    "Photography cannot be a 9 to 5 job. Photography is not about the script it is about the life within the script, the subject or the light The interaction of these - can turn a strict script,- expected result into an unexpected image.

    Click here for an example of such a project."
    faceti click unde zice omul, si veti avea ce vedea. Cat despre expozitiile mirobolante ale omului, numai poze cat timbrul cu afisele, expozitii patronate de Institutul Cultural Roman, tatik si moasha a AAFR. Halal juriu, Corina Duma, in zadar am cautat pe net macar un logo mititel, sa ma adapez si eu din talentele multiple de grafician ale distinsei. Aiurea'n tramvai, vezi sa nu. In schimb, interviuri cat cuprinde, in Tabu, si alte mizerii glossy. Nu sunt bucurestenii asa prosti, dar in mod cert se vor gasi cativa, macar din provincie sa puna botu si sa marce banu. Nicio grija, voi fi acolo, impreuna cu cativa prieteni, sa devoram arta adevarata. Numai bine tuturor

    ReplyDelete
  19. So short. If i understand correct. I take a picture of a piece of shit. I pay 120 ron and that piece of shit is in a exposition? correct!!! Well if that is true... it is just an expensive piece of shit. :)))

    My friend whould have said, UuuuuuND !!!! Who mit haben sie das geschossen, Mit scheisse Herr direktor.

    ReplyDelete